18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

SDS: Družine bodo obdavčene manj in pravičneje

Skupni prihodek gospodinjstva bo obdavčen ugodneje kot trenutno, ko se vsakega zavezanca obdavči glede na njegov dohodek.

Družina bo, če bo tako želela, dobila en informativni izračun dohodnine. Na njem bodo olajšave za celotno družino, ki jih bo lahko uveljavila. Ne bo več igre, kdo od zakoncev naj uveljavlja vzdrževane družinske člane, manj bo administracije, pritožbe se bodo prepolovile in nenazadnje bodo tudi stopnje pri družinski dohodnini nekoliko ugodnejše. S tem gremo v smeri celotnih ukrepov, ki pomenijo spremembo demografske slike v Sloveniji.

Na ta način bomo dosegli bolj pravično davčno obravnavo gospodinjstev, ki imajo enak skupni dohodek, če je ta med oba zavezanca neenakomerno razporejen. Če imata oba člana gospodinjstva skupno npr. 3.000 evrov bruto mesečne plače, je trenutno skupni znesek plačane dohodnine različen v primeru, če imata oba po 1.500 evrov bruto plače ali da eden prejema minimalno bruto plačo v višini 800 evrov, drugi pa 2.200 evrov. Na drugi strani pa država npr. pri različnih oblikah pomoči (npr. subvencija vrtca in otroški dodatek) upošteva skupni dohodek gospodinjstva in ne zgolj individualnega dohodka  vlagatelja. Poenotili bomo kriterije iste države, da bo na ta način upoštevala iste kriterije na obeh straneh, tako pri davkih kot pri socialnih in drugih prejemkih. S tem ukrepom bomo promovirali zakonsko skupnost kot osnovno družinsko celico, ki jo mladi v vedno večjem trendu opuščajo tudi zaradi izkoriščanja socialnih transferjev.

Vir. sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine