4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

SD računa, da bo evropska levica prevzela oblast v Evropski uniji, zato poziva k oblikovanju levo-leve-zelene večine v Evropskem parlamentu

V SD se skupaj z evropskim zavezništvom socialistov in demokratov zavzemajo za korenite spremembe za napredno, solidarno, pravično in trajnostno EU, za kar potrebujejo tudi napredno evropsko večino, sta danes dejala Tanja Fajon in Matjaž Nemec ter ob tem pozvala k oblikovanju levo-leve-zelene večine v Evropskem parlamentu, poroča STA.

 

EU zadnjih 15 let deluje pod vplivom konservativcev, Evropske ljudske stranke (EPP), znotraj katere so po besedah evroposlanke Fajonove velika razhajanja. Od znotraj jo po njenih navedbah ruši predsednik madžarske vlade Viktor Orban s stranko Fidesz, od zunaj pa italijanski notranji minister in predsednik stranke Liga Matteo Salvini. “EPP danes ni več to, kar bi lahko predstavljalo neko napredno Evropo,” je dejala Fajonova in ob tem izrazila prepričanje, “da lahko z naprednimi silami damo nov zagon Evropi”.

“Poziv, da v Evropi naredimo levo-levo-zeleno koalicijo, pomeni, da na evropskem parketu socialisti in demokrati delujemo skupaj ob boku z zelenimi ter ob boku z levico, kar smo nekoč že počeli in je prineslo dobre rezultate,” je pojasnila nosilka liste SD na evropskih volitvah. Ob tem ponujajo roko slovenskim naprednim političnim silam s podobnimi prepričanji, kot jih imajo sami, kot sta Levica in Povežimo se. V SD denimo predlagajo 35-urni delavnik, o čemer danes razpravlja tudi Levica.

Predvsem pozivajo volivce in volivke, naj na evropskih volitvah glasujejo za te, po njihovih besedah napredne sile, saj bodo le tako mogoče spremembe v Evropi. Fajonova je izpostavila ugotovitev, da je socialna demokracija po vsej Evropi dobila nov zagon ter da so konkretne spremembe vidne v Španiji, na Portugalskem in skandinavskih državah.

Nemec je ob tem poudaril prepričanje, da je edina pot sodelovanje, da bo Evropa postala bolj solidarna, ki bo bolj skrbela za okolje, ki bo zagovarjala enakopravnost in bo odpravila z nacionalizmi. “Naša ponujena roka je iskrena in je odgovor vsem tistim, ki sodelujejo pri razgradnji evropske ideje o miru, tovarištvu, sožitju in sodelovanju,” je še povedal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine