-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

S spletnim projektom Najdi.se do boljšega duševnega zdravja mladih

 

Piše: C. R., STA

Zavod Vozim je v sodelovanju z zdravstvenimi in izobraževalnimi institucijami ter s podporo ministrstva za javno upravo ustvaril spletno platformo Najdi.se, s katero se lahko mladi poistovetijo s težavami vrstnikov. Kot je ob predstavitvi platforme izpostavil direktor zavoda David Razboršek, so namreč pomembne tudi stiske, ki navzven niso vidne.

Rdeča nit platforme je poistovetenje, saj želijo skozi izjave mladih, ki se soočajo s podobnimi izzivi, doseči normalizacijo in destigmatizacijo duševnega zdravja, je o spletni strani povedala Barbara Kos iz Zavoda Vozim. Platforma je sestavljena iz treh elementov, in sicer iz samoiskalnika, ki mladim na zanimiv način omogoča, da se najdejo v izjavah vrstnikov, nato pa jim glede na odgovore ponudi različne rešitve, iz profila na spletišču Instagram in delavnic na osnovnih in srednjih šolah, je pojasnila.

Karmen Kukovič iz Mladinskega centra Dravinjske doline je povedala, da so v sklopu projekta izvedli tudi raziskavo med mladimi, glede na katero mladi sami zaznavajo stigmatizacijo tega področja, vendar si želijo odprto spregovoriti o tej temi za reševanje stisk in izzivov.

Kot je poudarila Nuša Zadravec Šedivy z Inštituta Andrej Marušič Univerze na Primorskem, se mladostniki pri reševanju svojih težav redko obračajo na druge ljudi in skušajo iskati rešitve sami, pri tem pa se poslužujejo spletnega okolja, kjer iščejo nove informacije. Najdi.se ima tako velik doprinos k temu, da bodo mladi našli ustrezne vire pomoči.

S težavami v duševnem zdravju se sicer sooča okoli četrtina mladostnikov, je izpostavila Nuša Konec Juričič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Celju. Poudarila je tudi, da narašča število obiskov zdravstvenih institucij med otroci in mladostniki zaradi duševnega zdravja, vedno več težav pa imajo zaradi tesnobe, stresnih motenj in motenj v prilagajanju.

Zavod Vozim je s projektom uspel na razpisu ministrstva za javno upravo za sofinanciranje projektov za krepitev nevladnih organizacij. Pri projektu poleg ministrstva sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, Mladinski center Dravinjske doline in Univerza na Primorskem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine