4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Razkrivamo: V Slovenski filharmoniji poka po šivih

Po neuradnih podatkih naj bi v četrtek, 19. 12., ministrstvo za kulturo direktorici Slovenske filharmonije (SF) mag. Marjetici Mahne poslalo sklep o razrešitvi.

 

Razlogi naj bi bile njene kršitve pri vodenju zavoda, ki nam vsebinsko niso znane, so pa nekateri očitki na račun njenega poslovanja bili že objavljeni: slabo finančno poslovanje, ki je pripeljalo zavod do večje izgube, neupravičena napredovanja zaposlenih, poravnava s sindikati glede nezakonite stavke v škodo zavoda itd.

Še bolj zaskrbljivo pa je dogajanje v zadnjem času znotraj zavoda, saj je Marjetici Mahne, ki naj bi se zadnje tedne ukvarjala izključno s svojimi problemi in z reševanjem lastne kože, in njenim svetovalcem uspelo pripeljati zavod v pravi kaos.

Nekdaj ugledna ustanova, po splošni sodbi vodilna na glasbenem področju pri nas, se danes pod njenim vodstvom utaplja v notranjih sporih in bojih za prevlado. Po filharmoničnih kuloarjih se že nekaj časa govori, da je Mahnetova direktorica zavoda le na papirju, saj so resnični upravitelji glasbeniki iz orkestra, ti pa v dveh »sekcijah«, ene pod vodstvom violistke in sindikalne zaupnice SVIZ ter članice sveta zavoda Marine Kopše, in druge pod vodstvom soločelista in predsednika strokovnega sveta SF Andreja Petrača.

Po informacijah iz SF naj bi bila Kopšetova zelo aktivna pri reševanju Marjetice Mahne in naj bi za njenega novega pomočnika za orkester predlagala Mateja Bekavca. Mahnetova za njegovo imenovanje ni pridobila predhodnega mnenja orkestra, temveč je zanj zaprosila šele po javni objavi.

Kopšetova je menda v orkestru lobirala tudi za predčasno razrešitev Andreja Petrača kot predsednika strokovnega sveta, ki je javno opozoril na slabo in neučinkovito delo direktorice Marjetice Mahne.

Kako nizko lahko Marjetica Mahne in Marina Kopše še pahneta Slovensko filharmonijo? Kolikor se neuradne informacije o razrešitvi direktorice izkažejo za resnične, potezo ministrstva za kulturo vsekakor pozdravljamo.

Glasbenikom Slovenske filharmonije pa predlagamo, da se v prihodnosti osredotočijo na svoje kulturno poslanstvo in strokovni razvoj ter s tem pripomorejo k razvoju in rasti SF, upravljanje zavoda pa prepustijo tistim, ki bodo za to odgovorni.

V. M.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine