4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Programski Svet RTV Slovenija naklonjen Hamasu?

Piše: I. K. (nova24tv.si)

Programski Svet RTV Slovenija je oblikovan tako, da ga sestavljajo tudi predstavniki skrajno leve nevladniške scene. To seveda ni nobeno presenečenje, saj ga je kot takšnega oblikovala še ena nevladna organizacija iz njihovega miljeja – Pravna mreža. Vlada pa ga je skupaj z mediji prodala kot “depolitizacijo”. Komaj krvavi pokol izraelskih civilistov s strani palestinskih teroristov pa je pokazal, iz kakšnih skrajnih krogov izhajajo novi svetniki.

Spomnimo, več civilnodružbenih organizacij je predsedniku vlade Robertu Golobu in zunanji ministrici Tanji Fajon poslalo pismo, v katerem pozivajo k takojšnjemu umiku izjav podpore Slovenije Izraelu. Obenem bi morali po prepričanju podpisnikov prekiniti gospodarsko in politično sodelovanje z Izraelom ter priznati Palestino kot samostojno državo.

Prvopodpisano je Gibanje za pravice Palestincev, med 42 podpisniki pa tudi Mirovni inštitut, Danes je nov dan, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, društvo Humanitas, Slovenska filantropija, Mladi za podnebno pravičnost in Umanotera.

Slovensko vlado so pozvali k takojšnjemu umiku “podpore izraelski okupacijski politiki”. Kot so zapisali, Izrael krši mednarodno pravo in pravico Palestincev do obstoja. Vladi so zapisali, da “ne bi smeli pozabiti na temeljni vzrok nasilja v regiji – na izraelsko politiko apartheida, etničnega čiščenja, kolonizacije in popolnega vojaškega nadzora nad palestinskim prebivalstvom”. Pozvali pa so celo k umiku podpore in prekinitvijo gospodarskega sodelovanja z Izraelom.

Gre seveda za tipične Hamasove piar krilatice, z lažnimi navedbami o apartheidu in lažem, da Izrael Palestincem ne dovoljuje obstoja (večkrat jim je že bil ponujen, a vsakič so ga zavrnili, če ga ne bi spremljal eksodus Judov iz Izraela).

A gre še za hujše absurde: od slovenske vlade zahtevajo, da uvede embargo na državo, ki je pravkar doživela teroristični napad, medtem pa prizna državno entiteto, ki je teroristični napad sprožila. Gre za nič kaj subtilno promocijo panarabskega terorizma, kar je slovenski levici zapisano tako rekoč že v gene – spomnimo, da so se palestinski teroristi pred ZDA skrivali v SFRJ.

Depolitizirana RTV izpostava Hamas

A še huje je, da ima ravno ta skrajna levica svoje predstavnike tudi v Programskem svetu. Predsednik Goran Forbici je eden od epicentrov slovenskega open borders skrajnega levičarstva, saj je bil Direktor centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij in tudi sodelavec enega od sopodpisnikov – Mirovnega inštituta. Lahko človek, ki izhaja iz krogov, ki podpirajo arabski terorizem (za nameček pa še arabski fašizem), vodi Programski svet RTV Slovenija? Nacionalni medij, ki ga plačujejo vsi – tudi Slovenci judovske veroizpovedi?

 

Rezultati so sicer že na dlani. Poročanje v Dnevniku in Odmevih je strahovito enostransko, vabijo se gostje, ki predstavljajo le Palestinski pogled na krizo, spletni portal MMC pa se je praktično spremenil v promocijski bilten gibanja Hamas. Bili so eni izmed redkih medijev, ki niso poročali o zločinih arabskih teroristov nad izraelskimi otroci in celo napisali članek, da poročila niso potrjena. Programski svet RTV je vsebino očitno povsem podredil svojim ideoloških nazorom. Pismo 42 organizacij ne predstavlja le slovenske skrajno leve aktivistične scene, ampak po novem tudi javni zavod RTV Slovenija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine