14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Prihaja kviz »Slovenija, moja država«

Piše: Petra Janša

Prihaja zanimiv izziv za mlade v Sloveniji. Šolska sekcija VSO in Nova24TV v sodelovanju z evropskim poslancem Milanom Zverom vabijo dijake in osnovnošolce 8. in 9. razreda na tekmovanje v znanju o zgodovini nastanka slovenske države.

Organizatorji tekmovanja poudarjajo, da ne smemo nikoli pozabiti poguma, ponosa in vztrajnosti tistih, ki so se bojevali in vztrajali pri nastanku samostojne Slovenije in današnji mladini omogočili lepšo prihodnost. »Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je »stal in obstal« skozi vse vihre, potujčevanja, grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev,« poudarjajo organizatorji. Vsi udeleženci tekmovanja bodo prejeli priznanje domoljub, najboljše pa bodo pričakale tudi privlačne denarne nagrade in izlet v Bruselj.

Tekmovanje v obliki kviza

»Zgodovina Slovencev sega daleč pred ponosno leto 1991, ko smo dobili lastno državo. Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je »stal in obstal« skozi vse vihre, potujčevanja, grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev. S tem namenom organizacijski odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve – VSO, Televizijska hiša Nova24TV in pisarna evropskega poslanca Milana Zvera vabi učence zadnjih dveh razredov osnovne šole ter dijake srednjih šol, da se udeležijo tekmovanja iz znanja slovenske zgodovine,« so zapisali organizatorji tekmovanja in dodali, da je »Slovenija, moja država« tekmovanje, ki je namenjeno osnovnošolcem 8. in 9. razreda ter dijakom srednjih šol. Cilj natečaja je okrepiti zavest otrok o pomenu nastanka slovenske države, evropskih vrednot in demokracije v Sloveniji. Tekmovanje bo potekalo v obliki kviza, na katerem bodo sodelujoči odgovarjali na naključni sklop vprašanj. Če bodo pravilno odgovorili na vprašanja, se bodo uvrstili v naslednji krog tekmovanja do finala.

Kvalifikacije so se začele!

Kvalifikacije za tekmovanje, ki bo potekalo v televizijskem studiu televizije Nova24TV predvidoma maja, so se začele v spletni obliki 14. aprila 2021 ob 17. uri, ko se je odprla tekmovalna spletna stran televizije Nova24TV. Učenke, učenci, dijakinje in dijaki bodo lahko pristopili k spletni kvalifikaciji v času od 14. aprila do 30. aprila 2021. Če epidemiološka slika in ukrepi ne bodo dovoljevali organizacije tovrstnega tekmovanja v studiu, se bo to prestavilo na jesen.

Kviza se bodo udeležili tisti z najboljšim spletnim rezultatom

Ker bo število sodelujočih na kvizu omejeno, se bodo nanj uvrstili tisti, ki so najhitreje rešili kviz. Če med tekmovalci ne bo nikogar, ki bi v spletnem delu pravilno odgovoril na vsa vprašanja, se bodo na tekmovanje uvrstili tisti, ki bodo pravilno in najhitreje odgovorili na največ vprašanj. Ko bo tekmovalec v spletnih kvalifikacijah odgovoril na vsa vprašanja, bo na svoj elektronski naslov dobil pravilne rešitve – odgovore na vprašanja in izračunani skupni čas odgovarjanja na vprašanja. Kot že omenjeno, se bo tekmovanja v televizijskem studiu udeležilo omejeno število sodelujočih, in sicer štirje v vsaki oddaji. O poteku tekmovanja bodo izbrani tekmovalci obveščeni po elektronski pošti.

Na spletno tekmovanje se lahko prijavi učenec/učenka 8. in 9. razreda osnovne šole ali dijak/dijakinja srednje šole. Prijavil se lahko vsak, ki bo na spletni strani »Slovenija, moja država« odprl zavihek Tekmuj! in izpolnil obrazec, ki se bo pojavil ob vstopu, ter dodal izpolnjeni in podpisani obrazec »Soglasje staršev za uvrstitev otroka na tekmovanje«. Pogoj soglasja staršev velja le za mladoletne učence in dijake. Odgovore na vprašanja v kvizu bodo tekmovalci lahko rešili samo s pomočjo osnovnošolskih in srednješolskih učbenikov za zgodovino, lahko pa bodo tudi uporabili gradivo Bela knjiga slovenske osamosvojitve in gradivo, ki je dosegljivo na spletni strani: domoljubje.si, na zavihku Gradiva ali prek direktne povezave http://domoljubje.si/index.php/gradiva.

Najboljši tekmovalci bodo deležni privlačnih nagrad

Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanje domoljub na elektronski naslov, zapisan na prijavnici. Omejeno število finalistov bo povabljenih na končni dogodek predvidoma 21. junija 2021, na katerem bodo prejeli plaketo domoljub in denarno nagrado. Prvouvrščeni bo prejel dva tisoč evrov, drugouvrščeni tisoč evrov, tretjeuvrščeni pa petsto evrov. Prvih deset uvrščenih tekmovalcev bo za nagrado prejelo izlet v Bruselj v spremstvu enega od staršev ali učitelja (spremstvo ni nujno za polnoletne dijake) ter predstavnikov VSO in Nova24TV, kjer si bodo ogledali evropski parlament ter se srečali z Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine