18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Premier v odstopu Miro Cerar se spet brati s kršilcem človekovih pravic Zoranom Zaevom

Premier Miro Cerar danes nadaljuje dvodnevni uradni obisk v Makedoniji. Z gostiteljem, makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, in slovensko gospodarsko delegacijo se bo udeležil poslovnega foruma slovenskih in makedonskih gospodarstvenikov, sprejela pa ga bosta tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov in predsednik parlamenta Talat Xhaferi.

 

Slovenija in Makedonija imata dobre odnose tudi na gospodarskem področju, saj je Slovenija ena najpomembnejših gospodarskih partneric Makedonije. Skupna blagovna menjava med državama je lani dosegla 289,3 milijona evrov, kar je 10,4 odstotka več kot predlani. Uvoz iz Makedonije je lani v primerjavi z letom prej zrasel za 20,8 odstotka na 104,1 milijona evrov, slovenski izvoz pa se je okrepil za 5,4 odstotka na 185,2 milijona evrov, poroča STA.

Makedonija je za slovenske vlagatelje zelo zanimiva, saj je na četrtem mestu med državami, kjer Slovenija največ vlaga. Konec leta 2016 je bilo v Makedoniji za 415,5 milijona evrov slovenskih investicij, kar predstavlja petodstotno povečanje glede na kumulativno vrednost s konca leta 2015. Slovenske investicije so usmerjene predvsem v trgovino, zavarovalništvo ter kemično in avtomobilsko industrijo.

O možnostih nadaljnjega sodelovanja bo verjetno govora tudi na današnjem poslovnem forumu, na katerem bosta poleg Cerarja med drugim tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki Cerarja spremlja na obisku, ter generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.

Ne glede na cvetoča piar sporočila pa ni dvoma, da je sedanji makedonski premier Zoran Zaev kršilec človekovih pravic, ki je na oblast prišel s prevaro, pred nekaj meseci pa je njegova vlada poskrbela za aretacijo več vidnih oseb, ki so njegovi prevari nasprotovali. Kot je znano, je na zadnjih makedonskih volitvah zmagala konservativna VMRO-DPMNE, drugouvrščeni pa so bili makedonski socialisti pod vodstvom Zaeva. Slednji pa so s pomočjo glasov albanskih strank prišli na oblast, pri čemer pa makedonski predsednik Ivanov ni želel podeliti mandata Zaevu prav zaradi namer albanskih strank, da porušijo stabilnost Makedonijo v duhu t. i. tiranske platforme. Zaradi nasprotovanja številnih Makedoncev je socialistična vlada posegla po represiji, na kar je večkrat opozoril tudi slovenski poslanec v evropskem parlamentu Milan Zver.

Sorodne vsebine