12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Premier Šarec obiskal Srbijo, s tem “utrdil distanco do Hrvaške” in se še bolj zapletel v kolesje levičarske zunanjepolitične paradigme!

Predsednik vlade Marjan Šarec je v torek na povabilo srbske premierke Ane Brnabić obiskal srbsko prestolnico Beograd, pri tem pa je Večer odobravajoče navajal, kako ta obisk pomeni krepitev dobrih političnih odnosov s Srbijo in utrjevanje distance do Hrvaške. Za komentar smo prosili političnega analitika Mitjo Iršiča, ki meni, da pri tem obisku ne gre za nikakršno strategijo, pač pa za čisti oportunizem, in strokovnjaka za mednarodne odnose Bogomila Ferfilo, ki vzroke za boljše odnose s Srbijo kot s Hrvaško vsaj deloma pripisuje dejstvu, da s Srbijo nimamo skupne meje. Ob tem je vredno poudariti, da je Hrvaška za Slovenijo veliko pomembnejša gospodarska partnerica kot Srbija.

 

Predsednik vlade Marjan Šarec se le redko odpravi v tujino, zato je tokrat kar nekaj pozornosti vzbudil njegov obisk Beograda, kamor se je odpravil na povabilo srbske premierke Ane Brnabić. Tam se je srečal tudi s predsednikom Aleksandrom Vučićem. “Uradni obisk predsednika vlade Marjana Šarca v Srbiji pomeni krepitev dobrih političnih odnosov med Ljubljano in Beogradom, obenem pa hlad med Ljubljano in Zagrebom,” je v svojem članku med drugim s precej odobravajočim tonom zapisal novinar Večera Uroš Esih. Pri tem se je v veliki meri skliceval na oceno dr. Zijada Bećirovića, čigar ime je nedavno odjeknilo v javnosti, ko smo spomnili, da je pred dvema letoma na Bledu njegov inštitut IFIMES nagrado za najboljše tožilstvo na Balkanu podelil makedonski posebni tožilki Katici Janevi, ki se je zdaj zaradi suma vpletenosti v večmilijonsko izsiljevalsko afero znašla v priporu.

Iršič ocenjuje, da je Šarčev obisk Srbije čisti oportunizem, Ferfila izpostavlja, da s Srbijo nimamo skupne meje
Za komentar glede Šarčevega obiska v Beogradu smo prosili političnega analitika Mitjo Iršiča, ki ne verjame, da gre za nekakšno dobro domišljeno taktiko zavračanja ideološko nekompatibilnih voditeljev, ki nas obkrožajo, ali celo za igro mačke z mišjo v odnosu z Hrvaško, kot na tiho sugerira Večer glede premierjevega nedavnega obiska v Beogradu, ampak za čisti oportunizem: “Marjan Šarec je otrok Pozitivne Slovenije. Dobro ve, da je to stranka, ki je zrasla na srbski diaspori v Sloveniji in da je tudi njegova kariera usodno povezana z njo.”

Za komentar Šarčevega obiska v Srbiji smo prosili tudi strokovnjaka za mednarodne odnose in profesorja na ljubljanski Fakulteti za družbene vede dr. Bogomila Ferfilo, ki je uvodoma komentiral Šarčevo zunanjepolitično aktivnost: “Pred kratkim sem pogledal statistiko, ker se pogosto opozarja na Šarčevo zunanjepolitično nedejavnost. To je deloma res. Njegovo aktivnost sem primerjal z aktivnostjo nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in ugotovil sem, da je imel ta v enem letu približno 70 srečanj, bodisi doma, bodisi v tujini, bodisi bilateralnih, bodisi multilateralnih, bodisi ob robu, medtem, ko jih je imel Šarec 50.” Večina teh obiskov je po njegovih besedah na nivoju multilaterale, zlasti Bruslja, nekaj tudi Nata, kamor Slovenija sodi. “Odnosi med Slovenijo in Srbijo so bili, seveda deloma tudi zato, ker nimamo skupne meje, vedno mnogo bolj prisrčni in lahkotni kot odnosi med Slovenijo in Hrvaško. Srbija je največja država v tem delu Balkana. Kar bi se lahko Šarec in nekateri naši politiki naučili, je to, da Srbija danes zelo uspešno manevrira med Rusijo, Evropsko unijo in Kitajsko. Kljub številnim kritikam in temu, da se približuje EU, dobiva vojaško podporo s strani Rusije in veliko finančnih vlaganj s strani Kitajske,” je še povedal Ferfila.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine