-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Predsednik SLS Marjan Podobnik zadovoljen z rezultatom stranke na lokalnih volitvah in napoveduje krepitev tudi na državni ravni

V SLS so zadovoljni z rezultatom tokratnih lokalnih volitev in tudi nad višjo volilno udeležbo. Predsednik stranke Marjan Podobnik je na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da je to dober znak za stranko za prihodnje volitve.

Da se je padanje volilne udeležbe na tokratnih volitvah ustavilo, je po besedah Podobnika za Slovenijo zelo pomemben podatek. Pri tem ne verjame, da “ne gre za trenutno spremembo smeri, ampak bo to pomenilo, da se bo v prihodnje udeležba krepila tudi na volitvah na državni ravni“.

Po navedbah Podobnika je SLS v prvem krogu lokalnih volitev skupno dobila skupno približno 59 tisoč glasov volivcev, kar jih zelo veseli. V prvem krogu je bilo izvoljenih 23 županov SLS, poleg tega pa še sedem njihovih članov in kandidatov, ki “so se odločili za zavetrje statusa neodvisnih“. Kandidirati kot neodvisni kandidat s podporo volivcev namesto strank je trenutno močan trend v Sloveniji, ugotavlja Podobnik, ki v tem vidi obliko “umika iz prve vrste”. A verjame, da se bo tudi ta trend obrnil. Da je izid lokalnih volitev “dobra popotnica za naprej”, je ocenil tudi evropski poslanec stranke Franc Bogovič.

Lokalne volitve so za SLS dobra popotnica za prihodnje volitve
Prvak SLS verjame, da je uspeh na tokratnih lokalnih volitvah tudi že napoved prihodnjih uspehov stranke. Tako SLS po prihodnjih parlamentarnih volitvah vidi kot parlamentarno in tudi vladno stranko. Verjame, da bo tudi še naprej močna v Evropskem parlamentu. Glede evropskih volitev, ki bodo prihodnje leto, Bogovič danes sicer še ni želel konkretno govoriti o evropskih volitvah, češ da so v stranki svoje sile usmerili v lokalne volitve, a je potrdil, da bo “po vsej verjetnosti na listi za Evropski parlament”.

V SLS po besedah Podobnika snujejo Partnerstvo za prihodnost, ki ga vodi njihov vidni član Ludvik Toplak. Preko partnerstva želijo združevati ljudi in ideje, ne glede na politično prepričanje ali strankarsko pripadnost. Poudaril je, da to ni ustanavljanje vlade v senci, a želi si privabiti posameznike iz vrst tehnične inteligence, predstavnike drugih strok, mlade, ki so polni idej, pa ne vedo, kako z njimi priti naprej. Zagotavljajo, da bo vsaka ideja slišana. Tako bodo tudi v prihodnje usmerili delovanje SLS, je pojasnil.

Obeta se združitev s Kanglerjevo NLS, iščejo tudi širšo podporo
Podobnik je na vprašanja novinarjev spregovoril tudi o načrtih za združevanje SLS s stranko Franca KanglerjaNLS. Kot je povedal, ni vprašanje, ali se bodo združili, ampak le, ali bodo združitev speljali na kakem drugem dogodku ali pa na statutarnem kongresu, ki naj bi potekal spomladi, pred evropskimi volitvami. V dobrih odnosih je tudi z drugimi nekdanjimi vidnimi člani stranke, kot je na primer celjski župan Bojan Šrot. V stranki tako tudi njega štejejo za “svojega”. Verjamejo, da se bodo tudi drugi nekdanji člani, ki so se v preteklosti iz različnih razlogov umaknili iz stranke, spet vključili in da iz SLS nastaja nova stranka, odprta za vse, z izjemo skrajnosti.

C. Š./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine