10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Predsednik Pahor vročil državno odlikovanje kongresniku Paulu A. Gosarju

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge na diplomatsko mednarodnem področju, ki ga je prejel kongresnik Paul A. Gosar za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Republiko Slovenijo in Združenimi državami Amerike, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov med državama. 

Gospod Paul Anthony Gosar, kongresnik slovenskega rodu v ameriškem kongresu, izraža izjemno naklonjenost Republiki Sloveniji. Iskreno je ponosen na svoje slovenske korenine, prizadeva si za ohranjanje spomina nanje in svoje slovensko poreklo, kar omenja tudi v uradnih nastopih. Vedno je pripravljen sodelovati z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Washingtonu in ob številnih priložnostih ponudi svojo pomoč. S posebno zavzetostjo je sodeloval pri ustanavljanju skupine prijateljstva v predstavniškem domu ameriškega kongresa. V njej je sprejel vlogo sopredsedujočega. 

Ustanovitev skupine prijateljstva pomeni novo fazo v razvoju odnosov med državama in bo ponudila priložnost za intenzivnejšo krepitev odnosov. Ustanovitev skupine odpira nove možnosti za tesnejše dvostransko sodelovanje, predvsem pa za vse oblike medparlamentarnega sodelovanja s skupino prijateljstva z Združenimi državami Amerike v Državnem zboru Republike Slovenije. Ob ustanovitvi skupine prijateljstva v predstavniškem domu kongresa lahko zasluge pripišemo pretežno kongresniku Paulu Gosarju. 

Predsednik Pahor in kongresnik Gosar se bosta jutri, v soboto, 13. aprila 2019, v Andražu nad Polzelo udeležila tradicionalne slovesnosti »Dan slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva«,  kjer bosta nastopila kot slavnostna govornika. Predsednik republike Borut Pahor bo ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje. 

Paul Anthony Gosar je bil rojen 27. novembra v Wyomingu očetu slovenskih korenin in materi, katere predniki so v Ameriko prispeli iz Baskije. Po poklicu je zobozdravnik in je v Flagstaffu v Arizoni petindvajset let opravljal zasebno zobozdravniško prakso. Bil je predsednik zobozdravniške zveze v Arizoni, ki ga je leta 2001 tudi izbrala za zobozdravnika leta. Gospod Gosar je veren katoličan, poročen in oče treh otrok.

V aktivno politiko je vstopil leta 2010, ko je s podporo gibanja čajanke (Tea Party) kot republikanec izzval demokratsko težkokategornico Anne Kirkpatrick v boju za predstavnika v spodnjem domu ameriškega kongresa za arizonsko prvo kongresno okrožje in zmagal. Naslednje leto je ob preureditvi meja volilnih okrajev večji del njegovega okrožja postalo del arizonskega četrtega kongresnega okrožja. V močno republikanskem okrožju je Gosar brez težav zmagal na vseh kasnejših volitvah. Gospod Gosar je eden najbolj konservativnih članov ameriškega predstavniškega doma in kot takšen stalna tarča napadov levo liberalnih medijev in »civilnodružbenikov«, saj je odločen zagovornik zavarovanja meja, pravice do orožja ter odločen kritik okoljevarstvenikov, ilegalnih migracij, splava in politične korektnosti, bil je odločen kritik politike bivšega predsednika Obame, kritičen pa je tudi do Georga Sorosa in delovanja Sorosevih fundacij.  

VIDEO posnetek celotne slovesnosti vročitve odlikovanja z naslovom: 2019-04-12_vrocitev odlikovanja_Gosar.mp4 lahko po 14. uri najdete na ftp://ftp.up-rs.si/ (uporabniško ime: mp3slika, geslo: mp3slika) oz na skupno [email protected]/“>ftp://mp3slika:[email protected]/.

Zadnje novice

Sorodne vsebine