10.4 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Pravcata komedija zmešnjav: Erjavec v nezaupnici kritizira delo svojega nekdanjega ministra Gantarja, DeSUS-ovemu ministru Podgoršku pa očita neustavno ravnanje!

Napisal: Aleš Ernecl / Nova24tv.si

Besedilo konstruktivne nezupnice, ki so jo spisali v levi opozicijski koaliciji KUL, oziroma “burek koaliciji”, kaže, da bi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec Slovenijo želel spremeniti dobesedno v prave Butale.

 

DeSUS ima v vladi še vedno ministra za kmetijstvo dr. Jožeta Podgorška. In Erjavec, ki je menda končal študij prava, vladi očita, da ravna neustavno. Hkrati pišejo, da se vlada, v kateri je imel DeSUS ministra za zdravje, ni znala spopasti z epidemijo koronavirua, pri čemer “pozabljajo”, da je bil tudi minister za zdravje ravno iz vrst stranke DeSUS. Seveda gre za Tomaža Gantarja, ki je pred novim letom odstopil s funkcije ministra za zdravje. S tem Erjavec posredno kritizira Gantarja in poslance DeSUS-a, ki so konstruktivno podpirali to vlado, ki je v času korona krize veliko naredila za vse sloje slovenske družbe, še posebej pa za upokojence.

Trije “antijanšistični” razlogi, ki jih navajajo v nezaupnici, so:

  1. Janša od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svoboda medijev;
  2. Janša je z z nepremišljenimi potezami ogrozil ugled Slovenije v Evropski uniji in zunanje-politični položaj v mednarodni skupnosti;
  3. Vlada se pod vodstvom Janeza Janše ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covida-19 in je Slovenijo privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev.

Problemi s točko 1: Opozicija si s svobodo medijev predstavlja, da mediji, ki jih neposredno ali posredno plačujejo davkoplačevalci, uredniško politiko v njih pa narekujejo od opozicije in njenih predhodnikov nastavljeni kadri, ne smejo biti kritizirani ali postavljeno pod vprašaj njihovo financiranje. Po drugi strani je sporno, če tuja zasebna podjetja vlagajo v domač, le da desno sredinski medij, ker je ta medij pač bolj naklonjen vladi Janeza Janše kot opoziciji, ki ima na svoji strani vse osrednje medije. Empiričnih dokazov o tem je neskončno.

Opozicija si pod neodvisne ustanove predstavlja npr. sodišča, z njimi pa kar celotno pravosodje, v katerem sodniki, ki so kadri opozicije ali njihovih predhodnikov, ne smejo biti kritizirani ali njihov položaj postavljen pod vprašaj. Do kadrovanja in neodvisnosti ima opozicija infantilni, enostranski, neodrasli odnos – kadar kadrujejo oni ali kadar govorimo o kadrih njihovih predhodnikov, govorimo o “strokovnosti kadrov”, pravičnosti standardov in “nezlomljivosti karakterjev”, kadar kadruje Janša, gre za protiustavno delovanje.

Glede delitve oblasti: Je Janša morda združil kateri veji oblasti? Ali pri nas de iure ločenih veja de facto ni ločenih zaradi pajdaškega delovanja predhodnikov sedanje opozicije?

Problemi s točko 2: V zvezi z domnevnim zmanjševanjem ugleda Slovenije zaradi Janeza Janše bi bilo v normalnem svetu sicer škoda razlivati črnilo. Še zlasti, če primerjamo status Janeza Janše v EU s statusom evropolitičnih obskurnežev tipa Šarec, Erjavec, Bratušek – in tako v nedogled.

Ker pa ne živimo v normalnem svetu, se moramo dotakniti dveh očitkov, eden je pismo, drugi je “čestitka”. Glede pisma, ki ga je napisal Janez Janša, se je izkazalo, da je njegov in ugled Slovenije le povečal. Glede čestitke je samo potrebno brati njegov tvit, ki kroži. Iz njega je razvidno, da je čestital GOP, republikanski stranki, za Donalda Trumpa pa je v trenutku, ko je bilo matematično – statistično skoraj neverjetno, da bi Biden obrnil zadeve sebi v prid, komentiral, da je najverjetneje zmagal. S tem se ni zmanjšal ugled Slovenije, temveč se je s pomočjo tega sploh pojavila na zemljevidu. Tudi v časih levih ameriških in slovenskih vlad slovenski politiki niso bili deležni vabil na srečanja najvišjega nivoja, v času vlade Janeza Janše pa je kot diplomat par exellence zaslovel predvsem dr. Anže Logar, ki je Sloveniji močno dvignil ugled.

Problemi s točko 3: Resor za zdravstvo, ki je najbolj odgovoren za stanje v zdravstvu, je vodil DeSUS-ov človek, Tomaž Gantar. Tomaž Gantar je bil poleg ves ta čas, ko se Slovenija bori s slabo epidemiološko sliko in absurdno je, da zdaj prav predsednik DeSUS-a vlaga nezaupnico vladi tudi na podlagi točke, da se ni učinkovito spopadla s covidom-19.

Vrhunec cinizma pa ima še svoj lastni klimakterij: Vsa opozicija je bila preko svojih glasnikov, osrednjih medijev, soudeležena pri spodkopavanju ukrepov in spodkopavanju zaupanja v vlado – kar je morda še hujše.

Šah-mat nezaupnici: Za mandatarja alternative KUL, ki vlaga nezaupnico vladi, je predlagan Karl Erjavec, ki je na čelu DeSUS-a. In zdaj: DeSUS je imel na čelu ključnega resorja za spopadanje z epidemijo svojega človeka, v vladi, ki domnevno ravna neustavno, pa še vedno svojega človeka ima. Minister za kmetijstvo je član DeSUS-a. Če strnemo, je nezaupnica vladi sestavljena iz: 1. antijanšizma; 2. očitkov, ki deloma upravičeno letijo tudi na vlado, toda na njen resor, ki ga je vodil član DeSUS-a ter 3. očitkov vladi, katere član je še vedno tudi, ugotovili ste, član Desusa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine