32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Potrjena prva najdba virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika v Sloveniji

Piše: L. B.

Zaradi prve potrjene najdbe virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV) v slovenski pridelavi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ponovno opozarja pridelovalce paradižnika in paprike k izvajanju biovarnostnih ukrepov za preprečevanje vnosa in preprečevanje širjenja virusa ToBRFV.

Uradni laboratorij Nacionalnega inštituta za biologijo je s pomočjo rezultatov laboratorijskih analiz uradno odvzetih vzorcev potrdil navzočnost virusa ToBRFV. Vzorci so bili odvzeti pri enem od slovenskih pridelovalcev v okviru izvajanja nacionalnega programa monitoringa za ugotavljanje navzočnosti ToBRFV. Uprava je nemudoma pristopila k ugotavljanju dejanskega stanja pri pridelovalcu, inšpekcijska preiskava in odrejanje prvih ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa so v teku.

Virus ToBRFV je nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Plodovi so ob okužbi drobnejši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni. Posledično niso primerni za prodajo. Zelenjava lahko zaradi okužbe tudi propade. Virus ni nevaren za zdravje ljudi in živali. Na daljše razdalje se prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Pred nekaj leti je bil z uvoženim semenom vnesen v Evropsko unijo. Zaradi tega pa je Evropska komisija predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v Evropsko unijo in njegovega širjenja znotraj nje. Kljub izvajanju predpisanih ukrepov, je virus navzoč v več državah članicah oziroma njegova navzočnost potrjena na mestih pridelave paradižnika in paprike.

Letos spomladi je v Sloveniji že prišlo do tveganja zaradi dobave semena paprike iz Češke republike, ki je bilo uvoženo iz Kitajske. Pri ponovnem testiranju s PCR tehniko se je pokazalo, da so semena okužena z virusom ToBRFV. Uprava je pri prejemnikih okuženega semena takoj ustavila premike in odredila ukrep uničenja okuženega semena in sadik pridelanih iz okuženega semena ter izvajanje obveznih higienskih in drugih ukrepov. Ključnega pomena je, da so pridelovalci pozorni na pojav simptomatičnih rastlin v nasadu in takoj ob najmanjšem sumu ustno ali pisno obvestijo Upravo, saj gre za zelo nevarno in neozdravljivo virusno bolezen s hitro dinamiko širjenja. Zgodnje odkritje navzočnosti ToBRFV je pomembno za uspešno izvedbo ukrepov izkoreninjenja in preprečevanja širjenja bolezni.

Virus se prenaša s stroji, orodjem, embalažo, rokami, obleko ali kontakti med rastlinami ter tudi z žuželkami. Je zelo obstojen, saj lahko preživi tudi več mesecev v ostankih in odpadkih okuženih rastlin, v tleh ali rastnem substratu, na strojih, orodjih in opremi, na obleki ali embalaži. Zato je bistveno, da pridelovalci sadik in plodov izvajajo preventivne higienske ukrepe.

Pridelovalci paradižnika, paprike in feferonov naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo Upravo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine