14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Poslanci SDS za izredno sejo DZ o črpanju evropskih kohezijskih sredstev

Poslanci SDS bodo danes vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi spregovorili o po njihovem mnenju slabem črpanju evropskih kohezijskih sredstev finančne perspektive 2014-2020. S priporočilom zato vladi predlagajo, da v 30 dneh pripravi načrt pospešitve črpanja teh sredstev.

Kot je na današnji novinarski konferenci spomnila poslanka SDS Suzana Lep Šimenko, ima Slovenija v obstoječi finančni perspektivi na voljo 3,2 milijarde evrov. Iz kohezijskega sklada je regijama – zahodni in vzhodni – na voljo nekaj več kot 900 milijonov evrov. “Zakaj smo se odločili, da skličemo izredno sejo? Ker je po skoraj petih letih črpanje evropskih sredstev katastrofalno,” je pojasnila.

Po njenih besedah smo do konca septembra z zahtevki za povračila iz evropskega proračuna zahtevali le nekaj več kot 300 milijonov evrov oz. 10 odstotkov sredstev. “In to po petih letih finančne perspektive,” je poudarila poslanka. Slovenija je ena od desetih držav članic, ki v četrtem letu črpanja ni koristila prav nobenih evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Tudi po skupni porabi sredstev je Slovenija po opozorilih poslanke SDS ena izmed petih najslabših članic, ki črpajo evropska sredstva. V SDS zato poudarjajo, da bi črpanje moralo biti boljše, saj gre pravzaprav za naša edina razvoja sredstva, pomembna tudi za razvoj lokalnih skupnosti.

“Danes imamo status neto prejemnice, smo pa od vseh neto prejemnic tako rekoč najslabši, zato se nam kaj hitro lahko zgodi, da bomo ta status v prihodnji finančni perspektivi izgubili,” je še dodala poslanka. To bi bilo po njenih besedah katastrofalno za državo. Zato pričakuje, da bodo tudi v drugih poslanskih skupinah podprli predlog njihovega priporočila vladi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine