13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Poslanci DZ danes razpravljajo in tajno glasujejo o novem predsedniku vlade

Pred poslanci je danes razprava in tajno glasovanje o predlogu predsednika vlade.

Štiri stranke (SDS, NSi, SMC in DeSUS) na to mesto predlagajo Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je na zadnjih volitvah dobila največ glasov. Če bo potrjen, bo deseti predsednik vlade po vrsti oziroma če bo v prihodnjih dneh potrjena njegova ekipa, bo Slovenija dobila 14. vlado.

Razprava se bo v DZ začela ob 9. uri. Za razpravo je določenih 7 ur in 50 minut. Če bo šlo vse po terminskem planu, bo tajno glasovanje o novem predsedniku vlade nekje med 17. in 18. uro.

(Slika: PrintScreen/DZ-RS)

Posebnost slovenske ureditve je kar dvakratno glasovanje o vladi v državnem zboru. Poslanci najprej izvolijo predsednika vlade, nato pa mu morajo potrditi tudi ministrsko ekipo. Predsednik vlade jo mora državnemu zboru predložiti v 15 dneh.

Kandidati se najprej predstavijo pristojnim parlamentarnim odborom. Če kateri zaslišanja ne prestane uspešno, ima predsednik vlade možnost, da v treh dneh predlaga novega kandidata, ali pa vztraja pri že predlaganem.

Po zaslišanjih pred pristojnimi parlamentarnimi odbori državni zbor glasuje o listi ministrov v celoti. Če lista ni izglasovana, ima predsednik vlade 10 dni časa, da predloži novo ali enako listo ministrskih kandidatov. Tudi v drugo državni zbor glasuje o listi v celoti. Šele če tudi tokrat lista ni potrjena, lahko predsednik vlade predlaga, da se odloča o vsakem kandidatu za ministra posebej.

Vlada postane operativna, ko je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer ne štejejo ministri brez listnice.

Zadnje novice

Sorodne vsebine