17.7 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Poročilo o nadzoru odgrinja nepravilnosti pri delu policistov v pljuvalni akciji protestnikov na poslance

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Potem, ko je policija med 5. in 7. julijem 2021 obravnavala več prijav zaradi ponižujočih ravnanj in groženj na škodo nekaterih poslancev Državnega zbora RS, je generalni direktor policije dr. Anton Olaj odredil strokovni nadzor nad delom policistov Policijske uprave Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito. Iz poročila o nadzoru izhaja, da so bile ugotovljene določene nepravilnosti pri delu policistov.

S predstavništva Policije za odnose z javnostmi so sporočili, da so znane nekatere ugotovitve strokovnega nadzora nad delom policistov v primeru kršitev javnega reda in miru pred državnim zborom med 5. in 7. julijem 2021. Za nadzor pooblaščeni uslužbenci Generalne policijske uprave: Službe generalnega direktorja policije in Uprave uniformirane policije so ugotovili nekatere pomanjkljivosti in nepravilnosti Policijske uprave Ljubljana. Kot so ugotovili, ta v konkretnih okoliščinah, povezanih s protesti 5., 6. in 7. julija 2021 v Ljubljani, ni v zadostni meri opravila svojih nalog usmerjanja in usklajevanja dela območnih policijskih postaj. Ni jim dajala strokovnih pojasnil, nadzirala njihovega dela in jim zagotavljala strokovne pomoči.

Ugotovili so tudi, da sektor uniformirane policije na PU Ljubljana v konkretnih primerih ni dovolj spremljal, analiziral, proučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja. Prav tako ni pripravil načrta varovanja niti ocene tveganja, ki je sestavni del načrta. Posledično v pripravljalni fazi za varovanje ni bilo predvidenega večjega števila policistov, ni bil dorečen način ukrepanja policistov, prav tako ni bilo neposrednega vodenja varovanja na kraju. Ugotovljena je bila tudi pomanjkljiva in premalo učinkovita komunikacija med policijsko upravo in Centrom za varovanje in zaščito. Za odpravo navedenih pomanjkljivosti in izboljšanje organizacije dela je bila policijskima enotama naložena izvedba določenih ukrepov, sprožen pa je tudi postopek ugotavljanja odgovornosti, ki še poteka.

Foto: zajetje zaslona

Gre torej za dogodke, ki so se pred Državnim zborom odvijali v začetku tega meseca. V tistem času je pred stavbo parlamenta potekala nekakšna pljuvalna akcija, primitivni aktivisti so se namreč odločili, da bodo popljuvali poslance, ki ne glasujejo po njihovem okusu, na muhi pa naj bi imeli tudi novinarje, zdravstvene delavce in pač vse, ki naj bi po mnenju aktivistov škodovali njim in ljudstvu nasploh. Prvi, ki je javno opisal neljubi dogodek je bil poslanec NSi Jožef Horvat, katerega so na prehodu čez cesto pričakali agresivneži, nanj vpili nanj in ga spraševali, kako je glasoval. Nenavadno pri vsem skupaj je bilo predvsem to, da je bilo v bližini kar nekaj policistov, ki pa ob opisanem incidentu niso prav nič ukrepali. Policijski nadzor pred Državnim zborom so poostrili šele čez nekaj dni, ko se je s podobno zgodbo oglasilo še več poslancev, nekateri mediji pa smo poročali tudi o tem, kako se v določeni Facebook skupini hvalijo s pljuvalno akcijo in grozijo tudi z drugimi nasilnimi ravnanji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine