17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Poglejte, kako SD zavaja z obtožbami o (pre)dragi hrani: Cene življenjskih potrebščin junija za 0,3 odstotka nižje kot v istem obdobju lani, poseg države v cene živeža pa je nezakonit

V letu 2020 v Sloveniji beležimo negativno inflacijo oziroma deflacijo, ki je znašala 0,3 odstotka. Deflacija je predvsem posledica nastale letošnje situacije, ko so med drugim najbolj padle cene nafti. Padec cen nafte je tako postal največji dejavnik pri padcu povprečnih cen. Cene življenjskih potrebščin so se v juniju 2020 na letni ravni v povprečju za 0,3 odstotka sicer znižale, na mesečni ravni pa za 1,3 odstotka zvišale. V prvi polovici leta 2020 je bila rast cen 0,2-odstotna – v istem obdobju prejšnjega leta pa je bila rast cen 2,4-odstotna. Pri hrani sta se najbolj podražila meso in sadje, pri storitvah pa najbolj odvoz smeti in oskrba s pitno vodo. Vlada lahko prosto regulira cene nafte s trošarinami, a pri hrani ni tako preprosto, saj se ne sme vmešavati v cene, ki jih določa konkurenca. 

 

Cene življenjskih potrebščin so bile v juniju 2020 v primerjavi z junijem 2019 v povprečju za 0,3 % nižje. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1-odstotna, v istem mesecu prejšnjega leta pa 1,7-odstotna. Blago se je na letni ravni v povprečju pocenilo za 1,5 odstotka, storitve pa so se v povprečju podražile, in sicer za 1,9 odstotka. Cene poltrajnega blaga so se znižale za 2,9 odstotka, trajnega blaga za 1,3 odstotka in blaga dnevne porabe za 1,2 odstotka. K letni deflaciji je največ, 1,2 odstotne točke, prispevala pocenitev naftnih derivatov, tekoča goriva so se pocenila za 24,6 odstotkov, goriva in maziva za osebna vozila pa za 22,4 odstotkov. Dodatne 0,3 odstotne točke je k deflaciji prispevalo znižanje cen oblačil, in sicer za 5 odstotkov.

Na mesečno inflacijo v juniju 2020 so najbolj vplivale cene električne energije
Cene življenjskih potrebščin so bile v juniju 2020 v povprečju za 1,3 odstotkov višje kot v maju 2020. V juniju 2020 so se v primerjavi z majem 2020 najbolj spremenile cene električne energije, ki so bile  povprečno za 42,5 odstotkov višje, kar je bilo v največji meri posledica prenehanja veljavnosti vladnega odloka o začasnem neplačevanju prispevka zaradi epidemije. Ta sprememba je k mesečni inflaciji prispevala 1 odstotno točko. K mesečni inflaciji pa so prispevali še dražji počitniški paketi, dražja tekoča goriva, obutev in cena novih avtomobilov. Mesečno inflacijo so v juniju 2020 znižale nižje cene hrane – za 1,6 odstotka in oblačil  – za 1,5 odstotka.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine