14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Poglejte, kako je RTV Slovenija negirala samo sebe! Objavljamo primerjavo “Orbanovega zakona” in število nadur po izbranih evropskih državah – tudi v Sloveniji!

V sobotnem prispevku v Dnevniku na RTV Slovenija o protestih v Budimpešti proti “spornemu” zakonu o delavskih pravicah, ki med drugim po novem dopušča tudi 400 nadur letno, so nenamerno nalili čistega vina. Ob tem pa smo preverili, kakšno je stanje z nadurami tudi drugod po Evropi in Sloveniji.

V soboto se je na protestih v Budimpešti zbralo med 5 in 15 tisoč udeležencev, ki so jih po pripovedovanju poročevalca RTV Slovenija Bojana Pečka v glavnem sestavljali “mladi, študentje in tudi delavci”. Na ulicah Budimpešte, ki je videla tudi že 100 do 150 tisoč protestnikov, je to “nizka številka”.

Dodatno je Peček presenetil voditeljico Dnevnika Vesno Zadravec s podatkom, da je podpora vladi Viktorja Orbana od zadnjih volitev še dodatno zrasla. “Še manj zanemarljivo dejstvo pa je, da je aprila na parlamentarnih volitvah za Fidesz glasovalo 2,8 milijona Madžarov,” je dejal Peček in dodal, da je bilo to dovolj za dvotretjinsko ustavno večino v parlamentu.

“Če je verjeti sedanjim anketam, bi bila ta številka v tem hipu, torej po osmih mesecih, še višja in bi znašala čez tri milijone glasov za Fidesz. Torej sta ta stranka in premier Orban še močnejša, kot sta bila spomladi,” je svoje poročilo zaključil Peček.

“Sporne” nadure
V celotni zadevi naj bi bilo “sporno” zvišanje zakonsko dovoljenih nadur z 250 na 400. Kakor je povedal premier Orban ob sprejemu zakona, je bil ta ukrep sprejet zato, da bi odpravili birokratska pravila in “da lahko tisti, ki želijo delati in zaslužiti več, to tudi storijo”. To vseeno ni ustavilo vedno šibkejše opozicije, da ne bi izkoristila priložnosti in zakona označila za “suženjskega”.

Če je 400 zakonsko dovoljenih nadur enako suženjstvu, kako potem lahko komentiramo dejstvo, da je v Sloveniji zakonsko predpisanih zgolj 170, s soglasjem delavca pa tudi do 230 nadur? Seveda pa je to le na papirju, dejstvo je namreč, da v Sloveniji ni vse tako rožnato, kot bi to rada na področju dela prikazovala levičarska srenja s svojimi kritikami Madžarske, marsikateri Slovenec pa na leto opravi mnogo več kot “zgolj” 416 nadur. “Protesti na Madžarskem zaradi 400 nadur letno z veliko simpatijo pri nas – kjer je brez soglasja delavca obvezno 8 nadur tedensko = 416 ur letno že zdaj,” je situacijo v zdravstvu, ki je sprejeta izjema znotraj zakonodaje o nadurah, komentiral uporabnik Twitterja Rok Ravnikar. Poleg tega v marsikateri panogi v Sloveniji nadure ostanejo enostavno neplačane, saj si zaposleni predvsem v gostinstvu in gradbeništvu sploh ne upajo zahtevati plačila nadur, kot je vidno iz odzivov na Twitterju.

Koliko nadur oddelajo drugod po Evropi?
Ob tem smo malo pobrskali, kako je z nadurami drugod na Zahodu. Omenimo lahko, da je v Franciji po podatkih Guardiana iz leta 2014 35-urni tedenski delavnik, ob katerem lahko Francozi na teden delajo največ 48 ur. To pomeni do 676 nadur na leto. Je tudi to suženjstvo?

V Veliki Britaniji koncepta nadur kot takega ne poznajo, namesto tega delavcem omogočajo dodatne proste dneve. Če vseeno vzamemo v zakup, da je število ur z zakonodajo omejeno največ na 48 ur na teden, bo to ob 40-urnem tedenskem delavniku pomenilo, da Britanci na leto oddelajo tudi po 416 “nadur”.

416 nadur je zakonsko določena zgornja meja tudi v Nemčiji, kjer je tedenski delovnik zamejen na največ 48 ur na teden, kar pomeni največ 8 nadur na teden. Oddelane nadure se ravno tako ponavadi “izplačujejo” v obliki prostih dni.

A za slovenske levičarje je problematična madžarska “suženjska” zakonodaja, ki delavcem, ki si to želijo, omogoča, da delajo več, kot so uradno smeli do sedaj. Medtem pa Orbanova popularnost med Madžari še naprej raste.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine