9.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Podpis koalicijske pogodbe in namero po oblikovanju vlade pozdravlja tudi Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji

Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija) je pozdravila podpis koalicijske pogodbe in namero po oblikovanju vlade. Prepričani so, da so pred Slovenijo številni izzivi, ki jih je treba nasloviti, če želimo ohranjati visoko kakovost življenja in še izboljšati gospodarsko okolje.

 

Delovanje gospodarskega okolja je, kot so sporočili, predpogoj za to, da lahko imamo tudi vnaprej kvalitetno javno zdravstvo, šolstvo in socialno ter siceršnjo varnost.

V AmCham Slovenija pozdravljajo namen, da se aktivno zmanjšajo administrativne ovire in poenostavijo ter pospešeno v prostor umestijo večji infrastrukturni in energetski objekti. Hkrati pa so opozorili tudi na potrebo po izboljšanju področij, kjer smo najšibkejši, kamor sodijo delovanje državnih inštitucij, enostavna in pregledna zakonodaja, razvito poslovno okolje za učinkovito upravljanje podjetij v zahtevnem makroekonomskem okolju, in trg dela, vključno z delovnimi mesti prihodnosti.

Pomembnost pridobivanja in ohranjanja delovnih mest z visoko dodano vrednostjo
Med ukrepi, navedenimi v koalicijski pogodbi, so kot pozitivne ocenili oblikovanje strokovne ekipe za pripravo predlogov za dolgoročno nadgradnjo davčnega sistema, davčno razbremenitev nagrade za uspešnost za zaposlene in ustanovitev demografskega sklada. Pozdravljajo tudi napovedano reformo politike socialnih transferjem s poudarkom na preprečevanju zlorab in pa vključevanje delovno sposobnih prejemnikov socialnih pomoči v sistem javnih del.

Poleg tega menijo, da je vzpodbudno, da se bo končno sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi z opredelitvijo vsebine pravic, virov financiranja in ustreznim kadrovskim načrtom. “Želeli pa bi opozoriti tudi na pomembnost pridobivanja in ohranjanja delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, saj prinašajo številne multiplikatorje,” so navedli.

Poudarek na digitalizaciji javne uprave
Velik pomen pripisujejo tudi pospešeni digitalizaciji javne uprave in celotne države. “Pozdravljamo razvijanje zmogljivosti kibernetske obrambe in krepitev ukrepov za zaščito kritične infrastrukture. Prav tako pa želimo opozoriti na čimprejšnjo uvedbo e-identitete in izjemne priložnosti umetne inteligence, katerega Unesco center se o odprl ravno v Sloveniji,” so dodali.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine