-1.4 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Podjetnik bi odkupil vse zaloge vina gostincev na stojnicah v centru Ljubljane – ponudbe ni sprejel niti en!

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

V zadnjih dneh je bilo slišati veliko pritoževanja ljubljanskih gostincev, ki so si obetali zaslužek na ljubljanskem prazničnem sejmu na stojnicah, a je temu naredila konec vlada, ko 3. decembra 2021 sprejela spremembe Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki natančneje določajo izvajanje sejemske dejavnosti in obratovanje žičniških naprav. Da bi prizadetim gostincem pomagal, se je ponudil lastnik Eco Resort Slovenia Matjaž Zorman. A njegove ponudbe, da odkupi odvečne zaloge vina, ni po zadnjih podatkih sprejel niti eden od gostincev.

3. decembra 2021 je Vlada Republike Slovenije na 306. dopisni seji sprejela tudi spremembe Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki med drugim določa, na kakšne način se lahko izvajajo kongresne in sejemske dejavnosti.

V odloku piše, da je izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti “dovoljeno na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo kongresno ali sejemsko dejavnost. Uvede se redni nadzor nad njegovim izvajanjem. Strežba hrane in pijače na stojnicah (izjema je tradicionalna priprava in strežba pečenega kostanja) ni dovoljena. Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Pri sejemski prireditvi na odprtih površinah se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni možen mimo uradnega vhoda.”

Odlok je dvignil veliko prahu tako med posamezniki, ki so si zaželeli kuhanega vina in čevapčičev na stojnicah v Ljubljani, kot tudi samimi ponudniki pijače. Zaradi “vika in krika o zalogah, stroških in problemom, kam z vsem tem nabavljenim vinom,” je lastnik Eco Resorta Matjaž Zorman samoiniciativno ponudil odkup zalog od najemnikov stojnic.

Nihče noče prodati odvečnih zalog

Edini pogoj za odkup je bil predložitev računa in vino primerne kakovosti. “Niti ene same ponudbe za odkup s strani najemnikov ljubljanskih stojnic nisem prejel,” je v sporočilu za Nova24TV navedel Zorman. Po njegovem mnenju to kaže, da “1. Zalog sploh ni in se umetno dela problem, 2. Za zaloge ni računov, 3. Zaloge so neprimerne kvalitete.”

Po Zormanovem mnenju je vse skupaj politično motivirano, sam meni, da določeni ustvarjajo vzdušje proti vladi in ukrepom. Zorman pri tem opozarja, da so o njegovi ponudbi poročali tako na Planet TV, njegova objava na Facebooku pa je presegla 120 delitev, kar kaže, da je dosegla dobršen krog ljudi. Vseeno ni s strani “prizadetih” gostincev nikogar, ki bi bil pripravljen sprejeti Zormanovo ponudbo.

Blaž Cvar iz Sekcije za gostinstvo in turizem na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (foto: STA)

Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem OZS Blaž Cvar je sicer izrazil dvom v zmožnost Slovenia Eco Resorta, da pokupi vse odvečne zaloge ljubljanskih gostincev. A kot trenutno kaže, ni težava v tem, da bi bil nakup prevelik finančni zalogaj za Slovenia Eco Resort, temveč dejstvo, da nihče od gostincev, ki so se pritoževali, zaloge še ni pripravljen prodati.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine