3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Personalne spremembe in premestitve v slovenski Cerkvi – sedaj tudi uradno znano, kdo gre kam!

Pred dvema dnevoma smo na spletni strani Demokracije objavili napoved (TUKAJ) bodočih personalnih sprememb, ki so sedaj tudi uradno znane. Večina dekretov, s katerimi slovenski škofje (v nekaterih primerih tudi v dogovoru z redovnimi predstojniki, če gre za duhovnike iz redovniških vrst) razporejajo duhovnike, sicer začnejo veljati večinoma 1. avgusta, razen v škofiji Murska Sobota, kjer spremembe veljajo od 26. avgusta dalje.

 

Seznam personalnih sprememb je sicer objavil tednik Družina v novi izdaji, iz seznama pa je tudi razvidno, da imata celjska in novomeška škofija zelo malo sprememb, vendar zaradi izpraznjenega sedeža v celjski škofiji vse premestitve še niso znane. Znano pa je (neuradno), da se v župnijo Šmarje pri Jelšah vrača njen nekdanji kaplan Janez Kozinc, tokrat v nekoliko spremenjeni vlogi, saj bo vodil skupino bogoslovcev, ki se bodo eno leto pripravljali na študij v bogoslovju. To je sicer novost v Cerkvi na Slovenskem. Omenjeni bogoslovci se bodo tako že v samem začetku soočili z delom »na terenu«. Iz župnije sicer odhaja kaplan Lovro Slejko, vendar za zdaj še ni znano, kam. Svoj mandat spirituala v medškofijskem semenišču v Ljubljani je zaključil tudi Vlado Bizjak, novi spiritual je nekdanji »žametni glas« z radia Ognjišče Gregor Celestina, ki se je vrnil s študija v Rimu, v preteklosti pa je bil tudi kaplan v Zavodu sv. Stanislava. V novomeški škofiji se je spremenilo le to, da sta kaplana Boštjan Gorišek (Šentjernej) in Roman Ivanetič (Črnomelj) zamenjala župniji.

Kot smo že napovedali, je v murskosoboški škofiji eno leto po lanskih uporih škofovim dekretom vendarle prišlo do zamenjave župnika v Beltincih Alojza Benkoviča. Nasledil ga je Boris Kučko, dosedanji kaplan v Ljutomeru. Za zdaj ni znano, ali bo župnija Ljutomer imela novega rednega kaplana. Benkovič bo po novem župnik v Cankovi ter soupravitelj župnije Kuzma, z njim »v paketu« v ti dve župniji prihaja tudi dosedanji beltinški kaplan Štefan Grabar. V Beltince pa prihaja za kaplana dosedanji kaplan iz Murske Sobote Andrej Lažeta, ki je nedavno izdal tudi knjigo.

Nekaj sprememb je tudi pri frančiškanih. Za javnost je seveda najbolj zanimiva ta, da se na Sveto goro na Goriškem za rektorja bazilike vrača pater Bogdan Knavs, ki je to službo enkrat že opravljal, zato so ob njegovem odhodu namigovali, da so ga prestavili iz kazenskih razlogov, ker je organiziral posebne »borčevske maše«. Z njim bo na Sveto goro odšel tudi dosedanji kaplan v mariborski frančiškanski župniji Matere usmiljenja pater Benedikt Dejan Emberšič, iz Kopra pa prihaja v Maribor pater Boris Markež. Dosedanji rektor bazilike pater Simon Peter Berlec odhaja v Avstralijo, od tam pa v Kamnik prihaja pater Ciril Božič, nekoč že rektor romarskega svetišča na Brezjah.

Sicer pa v novo službo duhovnega pomočnika v Kamniku odhaja tudi legendarni triglavski župnik France Urbanija, ki je doslej deloval kot duhovni pomočnik na Jesenicah. Profesor s teološke fakultete Anton Štrukelj pa bo odslej duhovni pomočnik na Bledu, kjer sicer kot župnik deluje Janez Ferkolj, prav tako doktor teologije. Oba sicer sodelujeta pri pripravljanju slovenske izdaje mednarodne teološke revije Communio. Izvedeli pa smo tudi, da je eden od novomašnikov Vito Urbanija, dobil dovoljenje za podiplomski študij dogmatike v Rimu na papeški univerzi Gregoriana. Iz Rima pa se je vrnil nekdanji tajnik kardinala Franca Rodeta, namreč Matej Pavlič, ki je letos doktoriral iz cerkvenega prava. Poleg dela na metropolitanskem cerkvenem sodišču bo opravljal tudi funkcijo župnika župnije Gorje pri Bledu, ki je bila zadnje mesece pod soupravo sosednje župnije, pred tem pa je Pavlič pastoralno pomagal v župniji Preddvor, ki ima po nekaj mesecih znova rednega župnika.

Kot so sicer zapisali v Družini, je bilo skupno premeščenih 76 duhovnikov, vprašanje pa je, ali so zajeti vsi, saj čakamo na informacijo iz celjske škofije. Po nekaterih namigih bi bilo lahko ime novega celjskega škofa znano že ta mesec…

Zadnje novice

Sorodne vsebine