5.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Okoljske ekstremiste, ki zapirali vhod na ministrstvo za okolje, je odpeljala policija!

Najbolj zagreti naravovarstveniki so se meni nič tebi nič utaborili pred poslopjem Ministrstva za okolje in prostor. Popolnoma brez upoštevanja socialne distance so se nagnetli pred več vhodov ministrstva in s tem zelo ovirali vstop in izstop obiskovalcem in zaposlenim. K sreči je po 90 minutnem protestiranju pred ministrstvom za okolje in prostor prišla policija in je protestnike po umirjenem pogovoru odnesla v policijsko vozilo.

 

Preko družabnega omrežja Facebook je nevladna organizacija Balkan River Defence celo jutro in dopoldan vabila svoje sledilce, da naj se pridružijo protestnikom, ki sedijo pred vrati ministrstva. Poleg pa pozivala, da naj podpišejo peticijo za ohranitev narave. V ozadju pa je mogoče videti na transparentu geslo: “Smrt fašizmu, svoboda narodu!”, ki ga dandanes zelo radi uporabljajo jugonostalgiki. Tega so sicer aktivizmu primerno preuredili v: “Smrt kapitalizmu, svoboda planetu!”.

“Prav abotno je gledat te protestnike, z zvezdam in jugo zastavam zraven pa transparent z napisom svoboda govoru. A niso prej googlal, da pod Titovim totalitarizmom, si zaradi svobode govora pristal v enem od 700 morišč ali na Golem otoku? A jim lahko to nekdo pove?,” je glede protesta komentirala ena izmed sledilk na Twitterju in ob tem dodala: “Kako bi se ta omladina prebijala skozi čase pomanjkanja, redukcij, depozitov, par-nepar, nakupovanje hrane in higienskih pripomočkov čez mejo. Pa se pojdite Samoupravljanje s temelji marksizma. Prepričana sem, da ne bi upali protestirat proti zvezdi tako kot jo danes častijo.”

Pod pretvezo okolja v boj proti aktualni vladi
Seveda to ni prvi naravovarstveni protest. Spomnimo. Pred dvema tednoma so se že zbrali pred stavbo hrama demokracije, kjer so na ves glas vzklikali, žvižgali in skandirali: “Narave ne damo!”. Opaziti pa je bilo mogoče tudi transparente z napisi: “Kdor grabi po naravi, bo dobil po prstih!” in “Janševa vlada okolju nevarni, ustrezno zavrzi”. Protestniki so se zbrali, da bi tekom obravnave stopili v bran predloga spremembe zakona o ohranjanju narave. Tako so vsaj uradno zatrdili. V ozadju pa se skriva resnični motiv – na živce jim gre predsednik vlade Janez Janša, ki je nevladnikom rekel stop.

Kljub temu, da je minister Andrej Vizjak zagotovil, da bodo morali po vsi projekti, ki gredo čez proceduro, še vedno dobiti vsa soglasja mnenjedajalcev – tako Zavoda za varstvo narave, kot tudi Agencije za okolje, to protestnikov, ki so bili slepi v primeru Magne, Kemisa in Jankovićeve kanalizacije čez zajetje pitne vode C0, ne pomiri, saj se pravi razlog cirkusa skriva povsem drugje. Tako je naravovarstvenike mogoče videti na protestih, kjer se z napisi “smrt janšizmu” javno grozi s smrtjo. Radikalni levičarje le te opravičujejo kot nekakšno novo antifašistično paradigmo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine