11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

“Ogroženega” Blaža Zgago je že pred leti poslal “na zdravljenje” nekdanji urednik Dela Danilo Slivnik

“Kar zadeva Blaža Zgago, imam o njem zelo izdelano mnenje, saj je pred davnimi leti prišel na Delo na prakso in se je izkazal za – milo rečeno – popolnoma nesposobnega in tudi čudaškega. Zato ga je Danilo Slivnik tudi na moje posredovanje (ker naj bi mu bil nekakšen mentor) odslovil z besedami “pojdi se zdravit, potem pa s potrdilom pridi nazaj”. Pokazal se je kot čuden, zamerljiv in nedosleden,” je osebne izkušnje z novinarjem Blažom Zgago, ki celotnemu svetu deli svoje muke pod aktualno vlado, povedal dolgoletni urednik Vinko Vasle. “Gre za povsem progresivno in levičarsko institucijo,” se je na nov poskus diskreditacije Slovenije v očeh sedmih mednarodnih organizacij za tisk odzval predsednik domoljubnih novinarjev Slovenije ter odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak, saj razmer v Sloveniji niso preverili.

 

Demokracija, svoboda sta v Sloveniji ponovno ogrožena. Tako sporočilo je namreč Evropski komisiji poslalo sedem mednarodnih organizacij za tisk in novinarstvo o medijski krajini v Sloveniji. To so: Novinarji brez meja, Člen 19, Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Neomejeni svobodni tisk (FPU), Indeks cenzure, Mednarodni inštitut za tisk (IPI) in Evropska zveza novinarjev (EFJ) Evropsko Komisijo pozivajo, naj poskrbi, da slovenske oblasti ne bodo ogrožale medijsko svobodo novinarja Blaža Zgago.

Samostojna Slovenija bo v tem letu praznovala 30. obletnico slovenske plebiscitarne odločitve, da bo dva milijonska dežela na sončni strani Alp postala demokratična, svobodna in pluralistična država. A novi napadi neodvisnega novinarja Blaža Zgage skupaj s četico mednarodnih organizacij na aktualno vlado kaže, da nekateri ne razumejo smisla pluralnosti medijskega prostora. “Vsakdo ima pravico, da pove, karkoli želi in interpretira dogodke, kakorkoli želi. Te pravice nikomur ne odrekam, niti Blažu Zgagi ne. On lahko piše komurkoli hoče, vsem institucijam tega sveta. Težava nastane, ko te institucije, ki želijo biti ugledne in dajo kaj nase, nasedajo enostranski propagandi,” se je na novo medijsko akcijo odzval Jože Biščak.

Vasle: Zgaga je fikcija
Vinko Vasle
je dolgoletni medijski delavec s 45 letnimi izkušnjami je v svoji karieri je pisal in delal za Delo, Mladino, RTV Slovenija in mnoge druge slovenske medije. V preteklosti je raziskoval korupcijske afere v podjetjih Hit, Smelt, Iskra in Elan. Kljub pritiskom ni nikoli pomislil, da bi šel o svoji medijski svobodi jokat pred mednarodnimi institucijami. Negativni komentarji, ki jih vsak novinar doživlja, so žal cena poklica, ki ga opravlja. V svojem komentarju se spominja preteklih časov iz časopisne hiše Delo, ko so novinarji Jože Biščak, Vesna Marinčič, Vinko Vasle, Danilo Slivnik in Igor Guzelj bili deležni verbalnih obračunov s strani takratnega predsednika Društva novinarjev Slovenije Marjana Sedmaka, ki je grozil, da bi omenjeno novinarsko četverico morali zapreti zaradi njihovega pisanja.

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

V dolgoletni karieri ni čutil nobenega pritiska oblasti, da bi poskušali vplivati na njegovo delo. Priznava, da je bil s prijaznimi vabili vabljen v kabinete Janeza Drnovška na čaj in kavo, a se ni odzival tem vabilom. Delovanje Zgage je za Vasleta fikcija. “Torej za konec, Blaž Zgaga je fikcija, je izmišljotina, on ne more biti stvarna oseba. To je komplet več posameznikov, ki njegove travme in pravljice zlorabljajo za svoje politične namene. In Zgaga se mi malo smili – ni lahko živeti v svetu izmišljenih zarot in groženj. Res ne.”

Blaža Zgago je Vasle spoznal v času, ko je služboval v časopisni hiši Delo. “Kar zadeva Blaža Zgago, imam o njem zelo izdelano mnenje, saj je pred davnimi leti prišel na Delo na prakso in se je izkazal za – milo rečeno – popolnoma nesposobnega in tudi čudaškega. Zato ga je Danilo Slivnik tudi na moje posredovanje (ker naj bi mu bil nekakšen mentor) odslovil z besedami “pojdi se zdravit, potem pa s potrdilom pridi nazaj”. Pokazal se je kot čuden, zamerljiv in nedosleden. Potem vem, da je šel v JLA in sem nanj postal pozoren šele ob njegovih pravljicah o orožarskih poslih. Njegova taktika v zadnjem času je, da je napiše nek pamflet, ga izvozi v kakšen tuj medij (najraje v levičarski hrvaški Nacional), potem pa ga falanga 571 uvozi nazaj kot nekakšen škandal, afero.”
Odprto pismo Vinka Vasleta in Jožeta Biščaka Zvezi evropskih radiotelevizijskih postaj (EBU) si lahko preberete TUKAJ.

Medijski kartel se dela ogroženega, v preteklosti pa so skupaj s Šarčevo vlado pozivali k ukinitvi oglaševanja alternativnih medijev
Blaž Zgaga je novinarski popotnik, ki v imenu medijskega kartela širi zavajajoče resnice o Sloveniji med svetovno javnostjo. Vendar se je antijanšistični medijski blok v Sloveniji odločil, da bo s kakršnokoli taktiko uničiti trenutno vlado. A vladarji medijskega prostora v Sloveniji imajo zelo kratek spomin, ko so pred kratkim skupaj s Šarčevo vlado pozivali oglaševalce, v katere slovenske medije ne smejo oglaševati.

Marjan Šarec je kot predsednik vlade pozival k prenehanju oglaševanja državnih podjetij v alternativnih medijih. (Foto: epa)

Tega pa “neodvisne” mednarodne organizacije niso želele opaziti, čeprav so informacije gotovo prišle tudi do njih. “Na teh organizacijah je, da zadeve preverijo, da ugotovijo dejansko stanje in se šele potem odzovejo. Tega pa v primeru, ki ga navajate, niso storile. Zato lahko sklepam, da gre za vnaprej dogovorjeno gonjo zoper desnosredinsko vlado, saj vrednoti, kot sta svoboda govora in izražanja, v Sloveniji nikakor nista ogroženi. Če sta to kdaj bili, sta bili v času vlade Marjana Šarca,” odgovarja Biščak.

Blaž Zgaga vidi diktaturo in avtoritarnost v tem, da je vlada zagotovila za varnost novinarjev na tiskovnih konferancah 
Blažu Zgagi pa tokrat ne ustreza, da morajo slovenski novinarji zastavljati vladnim oblastem v drugem prostoru zaradi varnosti. V teh dneh je razširil še eno laž, da je Slovenija izvaja premalo testiranj in odrezala stroko. Med drugim je pohvalil italijanski časnik East Journal, kjer so napisali še en zavajajoč članek o Sloveniji in koncu demokracije.

Nove domislice neodvisnega novinarja Blaža Zgage, (Foto; posnetek zaslona/Twitter)

Trenutna vlada ni odrezala nobene stroke, ampak je s svojo strokovno ekipo pod vodstvom Bojane Beovič uspešno zajezila koronavirus. To so ugotovili pri britanskem BBC, priznani univerzi Oxford in v najnovejših javnomnenjskih raziskavah podjetij Parsifal, Ninamedia, Mediana in Valicona, da je slovenska vlada bila uspešna v največji zdravstveni krizi in to brez posebej strogih omejevalnih ukrepov, katere mimogrede že počasi sprošča.

Blaža Zgaga ogrožajo vsi, tudi avtor teh vrstic
Blaž Zgaga spominja na paranoičnega filmskega junaka, ki vidi vsepovsod grožnjo in ogroženost za svoje zdravje. V zadnjih tednih je avtor teh vrstic razkril mnogo turističnih izletov antijanšističnega “neodvisnega” novinarja Blaža Zgago. Med drugim tudi “zgagaško” poročanje o Sloveniji v obskurne medijske organizacije v Indonezijo.

Neodvisni novinar ne mara, če kdo napiše kritično misel na njegov račun. Počuti se ogroženega celo od avtorja teh vrstic, saj ga je blokiral na družbenem omrežju Twitter. Resnica novinarje ne bi smela boleti.

Med drugim se počuti ogroženega s strani avtorja tega članka, saj me je po seriji razkritih njegovih laži in zavajanj v naših člankih enostavno blokiral na družbenem omrežju Twitter. Spoštovane organizacije Novinarji brez meja, Člen 19, Evropski center za svobodo tiska in medijev (ECPMF), Neomejeni svobodni tisk (FPU), Indeks cenzure, Mednarodni inštitut za tisk (IPI) in Evropska zveza novinarjev (EFJ), ali je ogrožena tudi moja svoboda?

Luka Perš

Zadnje novice

Sorodne vsebine