14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

[ODBOR ZA ZDRAVSTVO] Pričakujemo ustavno presojo novele zakona o zdravstveni dejavnosti

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je pripravila nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, aktualni minister pa je do danes ni popravil, povzroča razkroj zdravstvenega sistema.

Člani Odbora za zdravstvo bodo na jutrišnji nujni seji obravnavali zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki smo jo pripravili v poslanski skupini SDS, podpise pa so prispevali tudi v poslanci NSi.

Za nekdanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc lahko brez dvoma rečemo, da je najslabša ministrica za zdravje v zgodovini Slovenije. Zoper njo smo v poslanski skupini v preteklem mandatu vložili tudi interpelacijo, ki pa zaradi podpore takratnega predsednika vlade Mira Cerarja in njegove koalicije ni uspela. Nekatere negativne posledice njenega dela so se kazale že v času njenega ministrovanja, mnoge izmed njih se kažejo zdaj, med njimi je ena večjih zagotovo novela zakona o zdravstveni dejavnosti.

Spomnimo. Novela zakona o zdravstveni dejavnosti je bila sprejeta 19. septembra 2017 in to kljub glasnim opozorilom strokovne in širše javnosti, da je v neskladju s slovensko ustavo in evropskim pravnim redom. Danes se soočamo s posledicami, ko že tako slab zdravstveni sistem še bolj peša, ko smo priča odpovedim zdravnikov in dodatnim težavam pri zaposlovanju novih ter vračanju koncesij in odhodom zdravnikov in zasebnikov v tujino. Novela zakona tudi poslabšuje dostopnost storitev za bolnike, saj se je birokracija še povečala, čakalne dobe pa še podaljšale.

Ena večjih anomalij v noveli zakona o zdravstveni dejavnosti je omejevanje mladih zdravnikov specialistov, ki kljub pridobitvi zdravniške licence ne morejo odpreti zasebnih praks, saj je v noveli določba, da morajo imeti po zaključku specializacije vsaj tri leta delovnih izkušenj na primarni ravni in pet let na sekundarni ali terciarni javni, kar pa je ob pomanjkanju zdravnikov povsem nesprejemljivo.

Druga večja anomalija, na katero opozarjamo v poslanski skupini SDS, pa je postavljanje zasebnikov v neenak položaj glede na javne zavode. V tem delu je neskladje s slovensko ustavo in evropskim pravnim redom po našem prepričanju zelo jasna, saj gre za omejevanje svobodne gospodarske pobude. »Tu naletimo na večno dilemo levih vlad, ki koncesionarje ne jemljejo kot del javne mreže. Novela zakona nas tako vrača v socializem, ki je povsod po svetu propadel. Leve vlade imajo s koncesionarji tako ali tako težave na vseh področjih,« je prepričana članica odbora za zdravstvo in poslanka SDS Alenka Jeraj. V poslanski skupini SDS zaradi vsega navedenega predlagamo, da Ustavno sodišče opravi presojo novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Nujna seja odbora za zdravstvo se bo pričela ob 17. uri, posnetek pa si bo mogoče ogledati na TV Slovenija 3, predvidoma ob 21.30.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine