4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Obalne občine zahtevajo prednostno obravnavo njihovega območje glede koronavirusa

Istrske občine bodo vladi poslale poziv, naj njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno, je po današnjem sestanku predstavnikov obalnih občin in drugih ključnih služb povedal koprski župan Aleš Bržan. Želijo še, da se testiranja na okužbo z novim koronavirusom izvajajo tudi v Kopru.

Sestanek na temo širjenja koronavirusa in ukrepov za zajezitev bolezni so v Kopru sklicali na pobudo županov občin Slovenske Istre. Udeležili so se ga še predstavniki območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper, obalnih zdravstvenih ustanov, koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje in Luke Koper. Po oceni Bržana je bil sestanek pravočasen, dobrodošel in potreben.

Med drugim so na srečanju ugotavljali, da bo verjetno prišlo do težav pri nabavi zaščitne opreme. Na vlado bodo zato naslovili prošnjo, da sprosti blagovne rezerve, kljub temu, da ni razglašeno izredno stanje. V obalnih občinah želijo namreč zagotoviti, da bodo zadostne količine zaščitne opreme na ustreznih lokacijah pravočasno. Kot je poudaril Bržan, je zaščitna oprema namreč prva stvar, ki jo kdorkoli, ki prihaja v stik s potencialno okuženimi osebami, potrebuje.

Dogovorili so se tudi, da bodo obalne zdravstvene ustanove poskušale poiskati primeren prostor, ki bi bil skupen izolacijski prostor za območje celotne Slovenske Istre ter bi tako tudi izboljšali klinične poti. V Kopru so po Bržanovih besedah sicer že naročili izolacijski kontejner.

Koprski zdravstveni dom je namreč raztresen na več kot deset lokacijah in nima izolirnice. “Že ko so epidemije vodenih koz, gripe, škrlatinke, nimamo kam dati obolelih,” je opomnila Ljubica Kolander Bizjak iz zdravstvenega doma. V kontejnerju tako ne bo samo izolirnica, ampak bo izolirana ambulanta, kjer bodo pregledovali osebe s sumom okužbe z nalezljivo boleznijo.

Občane je še pozvala, naj ne silijo na vsak način k zdravniku zgolj ob povišani telesni temperaturi, ampak naj prej pokličejo v ambulanto, kjer bodo dobili ustrezne informacije o nadaljnjem ravnanju. V njihovih ambulantah se zdaj na telefon oglašajo osem ur, in ne samo zakonsko predpisane štiri ure.

Po besedah strokovnega direktorja izolske bolnišnice Dušana Deisingerja se njihova bolnišnica, tako kot vse ostale po državi, pripravlja na prvi primer okužbe s koronavirusom. Ob tem je poudaril, da bo prvi stik z okužbo najverjetneje na primarni ravni pri splošnih zdravnikih ali na urgenci. “Če pride do resnejše okužbe, je nadaljnje zdravljenje na infekcijski kliniki, vsekakor pa ne v regijski bolnišnici, kjer zdravimo tudi druge bolnike. Spustiti obolelega z virusno okužbo v bolnišnico je lahko zelo nevarno,” je opozoril v izjavi za medije. Obiski v izolski bolnišnici so sicer omejeni že kak mesece zaradi gripe.

Občine od vlade pričakujejo tudi čim bolj jasna navodila glede potrebnih ukrepov, sicer pa bodo po besedah Bržana tudi same čim bolje informirale občane, “da ne bo val tudi dezinformacij, ki se širi prek družabnih omrežij, tudi prek kakšnega medija, povzročal nepotrebno skrb”.

“Tudi šole, ki imajo učence iz Italije, so zaskrbljene. Za zdaj smo v taki fazi, da ni treba sprejemati kakršnihkoli ukrepov, ki bi bili predimenzionirani za trenutno situacijo,” je pojasnil Bržan. Če bo prišlo do sprememb, bodo po njegovih zagotovilih poskrbeli, da bodo vsi pravočasno obveščeni. “Prehitro ukrepati je nesmiselno,” je še dodal.

Bržan sicer občane poziva k čim boljši higieni in izogibanju nepotrebnih stikov ter množicam. V pozivu se mu je pridružil župan občine Ankaran Gregor Strmčnik, ki je komentiral tudi odločitev Italije glede uporabe vojašnice pri Lazaretu ob izbruhu novega koronavirusa.

Po njegovih informacijah Italija tam ne bo nastanila obolelih, ampak osebe, ki so potencialno prišle v stik z obolelimi, torej gre za karanteno. “Območja, na katerih se izvaja karantena, so zaradi poostrenih varnostnih razmer bolj varna območja kot sicer, zato je vsaka bojazen ali strah odveč. Objekt v bližini meje za prebivalce obalnih občin ne pomeni nobenega dodatnega tveganja,” je zagotovil Strmčnik.

V koprskem pristanišču so po besedah Vojka Rotarja iz Luke Koper dobro pripravljeni. “Protokole ravnanja v primeru suma na okužbo s koronavirusom smo sprejeli v prejšnjem tednu. Načrti so usklajeni z NIJZ,” je pojasnil. Pripravljeni imajo službi poklicne gasilske enote in pristaniške varnosti, ki sta opremljeni in usposobljeni za ravnanje v primerih okužbe. V Luki Koper so danes tudi identificirali prostor za izolacijo, ki ga bodo opremili v prihodnjih dneh. Dodal je še, da je morska pot med bolj varnimi, saj je od vseh podvržena največ pregledom pristojnih zdravnikov in drugih oblasti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine