13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Ob godu blaženega Alojzija Grozdeta na Zaplazu osrednja slovesnost

Ob godu blaženega Alojzija Grozdeta, 75. obletnici njegove smrti in 95. obletnici rojstva se bo danes zvrstilo več dogodkov. Na osrednji slovesnosti na Zaplazu bo maševal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Zjutraj bodo na Grozdetovo pot od Tržišča do Studenca odšli pohodniki in se v Gornjih Impoljah udeležili blagoslova prenovljene Kovačeve hiše.

 

Na osrednjem romarskem središču novomeške občine na Zaplazu, kjer so shranjene Grozdetove relikvije, bo danes ob 15. uri najprej molitvena ura, uro pozneje pa slovesno somaševanje, ki ga bo ob novomeškem škofu Andreju Glavanu vodil ljubljanski nadškof metropolit Zore.

Že zjutraj se bo začel tretji tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca, ki povezuje kraje Grozdetovega rojstva, otroštva in mladosti. Začel bo ob 8. uri v cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil Grozde krščen. Pohodniki bodo nato krenili preko Zgornjih Vodal, kjer je bil Grozde rojen, do Gornjih Impolj. Tam bodo prisostvovali blagoslovu Kovačeve hiše, kjer je Grozde štiri leta bival pri svoji materi, in se nato podali še do Studenca, kjer je hodil v šolo in sta pokopani njegova mati in teta Ivanka.

Kovačevo hišo, ki so jo pravkar obnovili, bo blagoslovil novomeški škof Glavan. Hišo sta skupaj obnovili občina Sevnica in Kulturno umetniško društvo Primož, v njej pa so uredili tudi posebno Grozdetovo spominsko sobo.

Grozde je bil za prvega slovenskega mučenca in blaženega razglašen junija 2010. Rodil se je 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah pri Tržišču na Dolenjskem. Študiral je na klasični gimnaziji v Ljubljani in se tam uveljavil tudi kot literarni ustvarjalec.

Konec leta 1942 se je odpravil iz Ljubljane domov na Dolenjsko. 1. januarja 1943 je prispel na Mirno, kjer ga je prijela partizanska straža in ga zasliševala, zatem pa so ga umorili, so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine