18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Nošnja zaščitnih mask bistveno vpliva na zmanjšanje možnosti za okužbo

Nošnja zaščitnih mask bistveno vpliva na zmanjšanje možnosti za okužbo in s tem zmanjšuje širjenje koronavirusa. Na spletnih omrežjih lahko najdemo tudi grafični prikaz, ki potrjuje prejšnjo trditev.  

Ameriški znanstveni časopis Science je pred dnevi objavil intervju z Georgeom Gaom, direktorjem kitajskega Centra za nadzor in preprečavanje bolezni, ki prav tako zatrjuje, da nošnja mask pomaga v boju proti koronavirusu.

Gao je v intervjuju med drugim dejal, da je osnovna strategija v boju proti koronavirusu socialno distanciranje, se pravi (samo)karantena, saj je to najboljši način, da se prepreči širjenje bolezni. Če pa mora nekdo iz takšnega ali drugačnega razloga zapustiti dom, potem mora nujno nositi zaščitno masko. Gao, pravi, da je to po njegovem največja napaka, ki jo delajo ZDA in evropske države- da dopuščajo ljudem, da se gibljejo brez mask. Ta virus se prenaša s kapljicami in kontakti, pravi Gao. Kadarkoli ljudje govorijo, iz ust prihajajo kapljice in tako se bolezen širi. Tudi tisti ljudje, ki imajo infekcijo brez simptomov ali so v predsimptomski fazi, so prenašajo okužbo. Zato so potrebne maske, ki preprečujejo kapljicam iz ust, da bi razpršile virus in prenesle okužbo na druge ljudi.

Z mnenjem Georga Gaa se strinja tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša, ki je tako na novinarskih konferencah kot tudi na spletnih omrežjih že večkrat pozval državljane, naj pomagajo ustaviti širjenje virusa z uporabo zaščitnih mask.

Zadnje novice

Sorodne vsebine