10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Nocoj državna proslava v čast dnevu samostojnosti in enotnosti, v državnem zboru bo slavnostni govornik podpredsednik DZ Jože Tanko

V čast dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga bomo praznovali v četrtek, bo drevi ob 20. uri v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma osrednja državna proslava. Govornik bo predsednik republike Borut Pahor. Uro pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal državni zbor, kjer pa bo osrednji govornik podpredsednik DZ Jože Tanko.

 

Premier Marjan Šarec bo opoldne v kongresnem centru na Brdu pri Kranju pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Že dopoldne bo Pahor v predsedniški palači vročil državni odlikovanji zlati red za zasluge Petru Jambreku in srebrni red za zasluge Erhardu Buseku.

Popoldne bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja tudi maša za domovino, ki jo bo vodil nadškof metropolit Stanislav Zore. Proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti bodo potekale tudi po občinah.

Plebiscit o samostojni Sloveniji je 23. decembra 1990 potekal na podlagi zakona o plebiscitu, ki je bil v začetku decembra v skupščini, predhodnici zdajšnjega državnega zbora, sprejet z 203 glasovi. Nihče ni bil proti, štirje poslanci pa so se vzdržali. Plebiscitarno vprašanje je bilo: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?”

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh). Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Zadnje novice

Sorodne vsebine