9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, na TV SLO ustvarja lažen vtis, da je vlada pozabila na samozaposlene!

Po izpadih Tee Jarc, ki smo jim bili na nacionalni televiziji priča cel konec tedna je zdaj vskočila tudi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je v oddaji Dobro jutro ustvarjala vtis, kako je vlada pozabila na samozaposlene. Situacija je ravno nasprotna. Že v začetku prejšnjega tedna je minister Zdravko Počivalšek napovedal odlog plačila kreditov in prispevkov, v petek pa je bilo napovedano tudi znižanje računov za električno energijo za gospodinjstva in male poslovne uporabnike, ki bo v povprečju znašalo 27 odstotkov. Prihajajo pa tudi nadaljnji ukrepi in sicer v vrednosti 3 milijarde evrov. Ni za zanikati niti, da bi v teh časih mnogim pomagala tudi ukinitev prisilnega RTV prispevka!

 

Po izpadih Tee Jarc, ki je napovedala celo rušenje vlade, je zdaj na pomoč priskočila tudi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Gre za privilegirano hči profesorja Filozofske fakultete Mihe Kovača, ki je bil za svoje nasprotovanje slovenski osamosvojitvi nagrajen z uredniškim mestom na Mladinski knjigi in z vlogo dežurnega komentatorja na TV Slovenija. Kovačeva se je tokrat pojavila v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija, ki smo jo prisiljeni financirati z RTV prispevkom.

Kovačeva ustvarjala vtis, da je vlada na samozaposlene pozabila

Uvodoma Kovačeva na primeru samozaposlenih, ki so se v sedajšnji krizi znašli v težki situaciji, ustvarja vtis, da je vlada na njih pozabila in da pomoči ne bo od nikoder: “To so neki poklici, ki so že prej se pogosto znašli v nekih socialnih stiskah, v trenutku, ko pa je zmanjkalo dohodka, ko so se te pogodbe prekinile, pa je to za njih še bistveno hujše, ker morajo vsak mesec še vedno plačevati prispevke, torej štartajo vsak mesec ne z 0 ampak s 400 evri minusa.”

Odlog plačila obveznosti kreditojemalcev in socialnih prispevkov že najavljena

Ob tem ne omeni, da je vlada že v začetku prejšnjega tedna pričela sprejemati ukrepe za samozaposlene. Minister Zdravko Počivalšek je prek Twitterja najavil: “Dodali smo 2 ključna ukrepa: odlog plačila obveznosti kreditojemalcev za 12 mesecev; odlog plačila socialnih prispevkov tudi za samozaposlene in s.p. za april, maj in junij in sicer za dve leti. @vladaRS”

Gospodinjstva in manjši poslovni uporabniki lahko pričakujejo 27 odstotkov nižji račun za električno energijo
Nadalje je vlada že v petek izdala tudi odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije.

Intervenirala je tudi Agencija za energijo, ki je v petek uveljavila spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine. Za obdobje od 1. marca do 31. maja 2020 se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč oziroma bo cena za to postavko 0,00 evrov na kilovat, omrežnina pa bo za gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike nižja za 33 odstotkov.

Skupaj z ukrepom vlade, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci v istem obdobju ne bodo plačevali prispevkov za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije, bo njihov skupni mesečni prihranek približno 27 odstotkov.

Sledijo nadaljnji ukrepi v vrednosti treh milijard

Kot je v soboto sporočil Janša, je vlada oblikovala strokovno skupino za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa, katerega prioriteta bo hitra finančna pomoč prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino bo vodil profesor dr. Matej Lahovnik. Pričakovana vrednost paketa pomoči je 3 milijarde evrov in tako lahko v kratkem pričakujemo nove ukrepe.

Nastop Kovačeve naletel na neodobravanje javnosti
Nastop Kovačeve je po celem tednu kritiziranja vlade, ki smo mu priča s strani RTV Slovenija, naletel na neodobravanje javnosti, ena od uporabnic Twitterja je bila zgrožena: “Kajjj? Inštitut 8. marec v Dobro jutro… Stokanje, jambranje kot bi poslušal Ogulinko. Kljub temu, da je jasno, da bo rešitev tudi za spje, pa še vedno nabijanje vlade. Če sedaj ni za zrušit rtv, potem ni nikoli”

Nezadovoljstvo nad poročanjem RTV Slovenija pa je v soboto izrazil tudi predsednik vlade Janez Janša: “Poglejte svet okoli sebe. Naštejte države, ki imajo 2 milijona prebivalcev in nacionalno RTV hišo z 2300 zaposlenimi?? Poiščite eno, kjer nacionalka v času boja proti epidemiji zganja takšno pritlehno politikantstvo kot del uredništva.”

Skrajni čas je torej, da premislimo o morebitni ukinitvi plačevanja RTV prispevka in tako naredimo konec prisilno financiranemu ideološkemu obremenjevanju prebivalcev. Ena od možnih rešitev bi bila ta, da vsak zavezanec za plačilo tega prispevka sam odloči, kateremu mediju bo namenil znesek!

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine