9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik: Premier na vsakem začetku mandata razporedi ministre v plačne razrede, torej ni šlo za povišanje plač!

V četrtek zvečer se je pričel odvijati pravi medijski linč, v katerem so mainstream mediji vladi Janeza Janše pričeli očitati “dviganje plač” za ministre in državne sekretarje, potem ko se je premier Janša odločil, da za čas krize s koronavirusom vse ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrsti v možne plačilne razrede, kot v skladu z zakonom o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik poudarja, da v tej konkretni zadevi sploh ne gre za zgodbo, ker ne gre za povišanje plač, ampak za zadevo, ki se vedno zgodi na začetku mandata in sicer, da premier razporedi ministre v plačne razrede znotraj predpisanega razpona.

 

V odzivu na družabnem omrežju Twitter je Lahovnik poudaril, da so očitno naenkrat vsi pozabili na opozorilo predsednika računskega sodišča RS Tomaža Vesela, ki je v preteklosti opozoril, da so te plače 2-3 krat nižje od plač direktorjev državnih družb in ima na primer aktualni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek 3-krat nižjo plačo od Sibila Svilana iz Slovenske izvozne in razvojne banke.

Vesel opozarjal na negativno selekcijo
Spomnimo. Vesel iz Računskega sodišča RS je junija lani predstavil predlog, da bi se plače najvišjih funkcionarjev povišale za 20 do 40 odstotkov. Prišel je namreč do ugotovitve, da bo na račun zadnjega vladnega dogovora s sindikati do konca leta večina funkcionarjev plačana manj kot najbolje plačani javni uslužbenci. Zaradi velikih nesorazmerij je Vesel izpostavil potrebo po reakciji, sicer se bo nadaljevala ali vzpostavila takšna negativna selekcija pri izbiri kadrov, kar pa državi ni v korist.

Po besedah Lahovnika je računsko sodišče tedaj predlagalo, da se plače poslancev in ministrov in ostalih funkcionarjev bistveno popravijo. “To se seveda ni zgodilo. Takrat so vsi pravili, da imamo negativno selekcijo v vladi in na ministrstvih, ker so plače v primerjavi z drugimi poklici prenizke. Sedaj, ko pa ne gre za povišanje plač, ampak samo za običajno uvrstitev ministrov v predpisane plačne razrede, se pa zdi nekaterim problematično, da jih je premier razvrstil tako, kot jih je, čeprav razpone določa zakon in ne gre za tisto povišanje, ki ga je predlagal Vesel.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine