7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Nekdanjega mariborskega župana Fištravca zapušča še en sopotnik: s funkcije mariborskega občinskega svetnika je odstopil Saša Pelko, znan tudi po tem, da je njegov primer pripomogel k redefiniciji volilnega molka

Vodja svetniške skupine prejšnjega župana Andreja Fištravca Saša Pelko je danes sporočil, da odstopa kot član mestnega sveta Mestne občine Maribor. Kot glavni razlog za odstop je navedel prezasedenost oziroma pomanjkanje časa za kakovostno opravljanje funkcije mestnega svetnika.

 

“Ker se zavedam odgovornosti, ki so nam jo volivci namenili na volitvah, to je, da smo četrta največja svetniška skupina v mestnem svetu, sem prepričan, da prepuščam funkcijo ljudem, ki jo bodo opravljali odgovorno in učinkovito,” je zapisal Pelko, ki je funkcijo mestnega svetnika prvič zasedel v mandatnem obdobju 2014-2018, ko je občino vodil župan Fištravec.

Takrat je bil tudi podžupan za področje družbenih dejavnosti, po porazu Fištravca na volitvah in njegovem umiku iz lokalne politike pa se je Pelko preselil v opozicijo. Do sedanjega župana Saše Arsenoviča je zelo kritičen. “Ob zamenjavi župana sem pričakoval nekatere spremembe v načinu delovanja, nikakor pa ne takšnega absolutizma, kot smo mu priča zdaj,” je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Po njegovih besedah se bo njegov naslednik na položaju mestnega svetnika moral sprijazniti z dejstvom, da so opozicijski mestni svetniki obravnavani zgolj kot nepomembne številke. “Dejstvo je, da je župan skupaj s številno koalicijo zabredel v kloako tako različnih interesov, da je mestni svet iz prostora široke razprave spremenil v prostor nujnega zla. V tako pasivnem prostoru, kjer gre vse preveč stvari narobe, pa se ne morem kvalitetno posvetiti delu mestnega svetnika, saj bi mi to vzelo preveč časa in energije. To bom v prihodnje raje uporabil na poslovnem področju,” je zapisal.

Lista Andreja Fištravca ima v 45-članskem mestnem svetu tri sedeže. Pelka bo najverjetneje nasledila naslednja na njihovi listi z zadnjih volitev Petra Kneževič.

Mariborski mestni svet je v prvem letu po volitvah že doživel nekaj sprememb. Predstavnika NSi Zdravka Luketiča je zamenjal Bernard Memon, predstavnico Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Lidijo Divjak Mirnik Primož Juhart, nekdanji član SDS Zvonko Zinrajh pa je prestopil med samostojne svetnike.

Menjave so tudi drugod. Z mariborske občine so danes sporočili, da je kot predsednik in član sveta zavoda Mariborske razvojne agencije (MRA) odstopil Peter Virtič. V odstopni izjavi, poslani konec decembra na občino, je kot razlog za svoj odstop navedel osebne razloge. Občina naj bi v kratkem imenovala novega člana sveta zavoda, ki bo tudi prevzel njegovo vodenje, saj predsedniško mesto pripada mariborski občini kot največji ustanoviteljici MRA.

Na občini so z odločitvijo Virtiča zadovoljni. Svet zavoda se je namreč na decembrski seji ob obravnavi osnutka poslovnega načrta MRA za leto 2020 srečal z dilemo, kako ravnati ob potencialnem konfliktu interesov Virtiča, takrat še predsednika sveta zavoda. Del poslovnega načrta sta namreč tudi dva projekta razvojne agencije, v katerih je kot projektni partner vključen Virtič, njegova soproga, zaposlena na MRA, pa je predvidena kot vodja projektov. Zaradi možnosti, da pri tem nastaja nasprotje interesov, svet zavoda osnutka poslovnega načrta ni sprejel, temveč se je z njim samo seznanil.

Stolček se maje tudi direktorju Športnih objektov Maribor Tadeju Mežnarju, saj so mu zaposleni po poročanju današnje izdaje časnika Večer izrekli nezaupnico “zaradi kršenja pravic delavcev in zakonodaje”. Od sveta zavoda pričakujejo takojšen sklic seje, na katerem bi obravnavali stanje v zavodu in delo direktorja.

Saša Pelko, sicer nekdanji mariborski podžupan, pa je znan tudi po tem, da je njegov primer pripomogel k sodni redefiniciji volilnega molka. Ker je bil zaradi pisanja na facebooku kaznovan zaradi domnevne kršitve volilnega molka, se je pritožil in uspel. Jeseni 2017 je vrhovno sodišče natančneje obrazložilo, kaj v času sodobnih komunikacijskih sredstvih pomeni volilni molk, ki je dejansko nepotreben.

Zadnje novice

Sorodne vsebine