18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Navkljub zlatemu rolexu in Porscheju Marko Bandelli na grbi davkoplačevalcem?

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Marko Bandelli (SAB), ki se je še lani v državni zbor pripeljal z belim Porschejem, zvesto pa mu levo zapestje krasi zlata ura Rolex, je eden izmed 37 nekdanjih poslancev, ki po neizvolitvi v državni zbor prejemajo 80-odstotno nadomestilo poslanske plače. Kljub temu, da je lastnik betonarne, pravi, da ne more dobiti nove službe, zato bi raje prejemal nadomestek iz davkoplačevalskega denarja, vendar do nadaljnjega ostaja v negotovosti, saj Golob očitno želi ustanoviti še štiri dodatna ministrstva.

Bivši poslanec Marko Bandelli se je v preteklosti večkrat pohvalil s svojim premoženjem. Zlati Rolex, hiša z bazenom na Krasu, vikend na morju, čoln, utrinki s potovanj.V lasti ima skupino podjetij, ki se ukvarjajo z gradbeništvom in sestavljajo skupino Bandelli Group, pa vendar se je znašel med 36 poslanci, ki se ne morejo vrniti na prejšnja delovna mesta oziroma si ne morejo najti dela, zato so zaprosili za poslansko nadomestilo. Glede na to, da je Marko Bandelli lastnik dobro poslujoče betonarne, je nadomestilo poslanske plače zanj nekoliko sporno, saj bi si kot sposoben podjetnik, ki se hvali s svojimi športnimi avtomobili in prestižem, v lastnem podjetju skoraj zagotovo lahko takoj uredil zaposlitev. Če ima lastno družinsko podjetje na voljo delovno mesto, bi bilo moralno, da ga sprejme, ne da životari na račun davkoplačevalcev. Vendar gre tukaj za nekaj drugega, v prvem planu je domnevno izigravanje zakonodaje, saj zakon o nadomestilu plače ni bil pisan za takšne, kot je on.

Po poročanju Primorskih novic je Bandelli povedal, da ima na voljo več možnosti za zaposlitev in da meni, da bi lahko kot najuspešnejši kandidat stranke SAB dobil kakšno funkcijo na področju gospodarstva, saj je to po njegovih besedah njegovo domače okolje. In če so njegove hvalisave izjave o tem, kako dober gospodarstvenik je, resnične, se enostavno moramo vprašati, zakaj se ne zaposli v lastnem podjetju, saj bi si kot lastnik dobro stoječih gradbenih podjetij skoraj zagotovo lahko našel primerno zaposlitev.

Foto: Bandelli Group d.o.o.

Po poročanju Regionala je namreč iz javno dostopnih podatkov razvidno, da sta Bandellijevi podjetji Bandelli GM Gradbeni materiali d.o.o. in Bandelli Materiali in tehnologije za gradbeništvo d.o.o. Obe sta na istem naslovu v Ajdovščini, kjer ima Bandelli betonarno, v obeh pa je direktorica Andreja Bandelli.

Kot poslanec se je pripeljal v garažo državnega zbora s športnim Porschejem, medtem ko se je njegova stranka SAB zavzemala za enakost, socialo in upokojence. Res pa je, da si ga ni kupil s poslansko plačo, saj je Bandelli v politiko vstopil že kot premožen podjetnik, ki si lahko privošči igračke. Politično kariero je začel leta 2011 v stranki Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija, leta 2013 je ustanovil njen lokalni odbor v Komnu, stranka ga je delegirala za člana nadzornega sveta RTV Slovenija, krajši čas je bil celo predsednik nadzornega sveta RTVS. Po razkolu v PS je Bandelli prestopil na stran takratne premierke Alenke Bratušek. Leta 2014 je bil izvoljen za župana Občine Komen. Porscheje je imel rad že takrat.

Bandellijeva hiša na Krasu (Foto: Facebook)

Bandelli ima na družbenem omrežju Facebook nemalo fotografij svoje hiše z bazenom na Krasu, svojega čolna in utrinkov s potovanj in hrane v prestižnih restavracijah. Ko je leta 2018 stranka SAB zbirala podpise za dvig pokojnin, je marsikdo opazil tudi uro na Bandellijevem zapestju, zlati Rolex Oyster, katerega vrednost lahko doseže tudi do približno 20.000 evrov.

SAB se predstavlja kot socialna stranka, ki si prizadeva za svobodno in solidarno državo, za upokojence, za dostopno javno zdravstvo in konkurenčno gospodarstvo. Bandelli pa se kot podjetnik očitno zelo dobro zaveda, da je zanj koristneje, če gre namesto iz njegovega podjetja za njegovo plačo, davke in socialne prispevke denar iz državnega proračuna. Zakon o poslancih določa, da ima poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti nove zaposlitve in ne izpolnjuje pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je prejemal kot poslanec. V Primorskih novicah sicer namigujejo, da Marko Bandelli na poslanskem nadomestilu čaka na katero od funkcij v vladi Roberta Goloba. Je pa do nadaljnjega v negotovosti zaradi referenduma o zakonu o vladi, ki ga zahteva SDS, kar pomeni, da vlada še ne more ustanoviti nekaterih novih ministrstev, kjer se bo kakšen kotiček vendarle našel tudi za težko zaposljivega Bandellija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine