4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Nadškof Stanislav Zore: V času izrednih razmer ne spreglejmo mnogih znamenj upanja

Izredne razmere, ki jih je povzročila epidemija novega koronavirusa, so družbo nedvomno postavile pred resen izziv, a ne gre spregledati vseh znamenj upanja, ki nas tolažijo, je v današnjem televizijskem nagovoru dejal ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK Stanislav Zore. Poudaril je, da virus briše razlike med nami.

 

Kot je v nagovoru na Televiziji Slovenija dejal predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Zore, se v odnosu do različnih vprašanj in idej ljudje lahko delimo med seboj po različnih ključih in barvah. V temeljnih življenjskih držah in čutenju pa ostajamo povezani med seboj ter smo si v resnici bratje in sestre, je dodal.

“To nedvomno velja za čas, ko ne samo našo državo, ampak kar cel svet ogroža koronavirus. Ta virus okuži vsakega, ki pride z njim v stik, zato briše razlike med nami in nas napravlja za brate in sestre,” je dejal.

Spomnil je, da danes obhajamo četrto postno nedeljo, ki se po starodavnem izročilu imenuje “nedelja laetare, veseli se”. To povabilo lahko v trenutnih okoliščinah po Zoretovih besedah zveni neresnično, skoraj kot posmeh. “Varovati se moramo, da ne bi zapadli malodušju in žalosti. Ozrite se okoli sebe in videli boste, da nas Bog tolaži na različne načine. Čeprav si ne zatiskamo oči pred resnostjo položaja, hočemo videti tudi vsa znamenja upanja, ki nas tolažijo,” je dejal.

Vernike je pozval, naj bodo veseli vsakega klica, ki ga sprejmejo od sorodnikov ali prijateljev, in vsake pozitivne vesti glede obvladovanja bolezni. Pozval jih je, naj tudi sami prispevajo k veselju drugih s tem, da jih pokličejo, “da jih okrepimo z besedo in molitvijo zanje”. “Bog je večji od vsega, večji tudi od našega srca, ki je v tem trenutku morda prestrašeno,” je dodal.

Opozoril je še, da razprave o tem, kdo je virus prinesel v državo, ničesar ne prispevajo k reševanju težav, temveč le povečujejo nezaupanje. Vse je zato pozval k vključevanju in medsebojni pomoči.

Zore se strinja, da se ni lahko odpovedati vsakdanjim stvarem, ki so se nam zdele samoumevne. Poudaril pa je, da so preventivni ukrepi nujni za preprečitev širjenja okužbe. “Nikakor pa ne smejo v izolacijo naša srca, ne sme v karanteno naša ljubezen, ne sme v osamo naše sočutje,” je dodal.

Vernike je pozval, naj trenutne razmere izkoristijo za molitev in krepitev vezi znotraj družine ter tako okrepijo svoje duhovne stike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine