11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Na takšen način javni zavod RTV z našim denarjem ohranja pri življenju marginalen tednik, ki bi sicer na trgu propadel

Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da javna hiša RTV financira marginalni tednik Mladino. O tem smo povprašali kar nacionalni medij in prejeli sledeč odgovor: “Ne gre za donacijo. RTV Slovenija je časopisnemu podjetju Mladina februarja nakazala več plačil v skupnem znesku 12.060,64 evra. Gre za letne naročnine na tednik Mladina …” Torej je Mladina bolnik, ki je pod krinko naročnin na infuziji javnih sredstev?

 

Na Erarju, aplikaciji za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji so javno dostopni podatki o finančnih prilivih podjetij, tudi javne hiše RTV. Tako smo ugotovili, da je že v začetku leta 2020 javna hiša tedniku Mladina nakazala okoli 12 tisoč evrov. Stvar je zaskrbljujoča, saj je javna hiša financirana s strani vseh slovenskih gospodinjstev, obenem pa smo prepričani, da navkljub javni dostopnosti podatkov večina slovenskih davkoplačevalcev ni seznanjena s tovrstnim financiranjem.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili kar na RTV in prejeli sledeč odgovor: “Ne gre za donacijo. RTV Slovenija je časopisnemu podjetju Mladina februarja nakazala več plačil v skupnem znesku 12.060,64 evra. Gre za letne naročnine na tednik Mladina, mesečnika Global in Monitor in prilogo revije Monitor DVD za celoten javni zavod RTV Slovenija.”

Sredstva so infuzija za tednik, ki bi sicer propadel
Potemtakem ni donacija, ampak naročnina. Dobra kamuflaža. Zakaj si Mladine in ostalega, v sporočilu navedenega tiska, naročniki na javni hiši ne privoščijo kar na lastne stroške? Zakaj jim marginalni tednik Mladina časti kar javna hiša na stroške davkoplačevalcev? Večkrat smo namreč pisali, da večina revij in časopisov v rokah tranzicijskih elit živi samo še po zaslugi naročnin državnih in paradržavnih institucij, torej jih večkrat posredno financiramo davkoplačevalci in to brez, da bi nas vprašali.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine