12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Od 2. do 5. junija poostren nadzor meje s Hrvaško: “Migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov želimo sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača.”

Policija je danes začela poostren nadzor državne meje s Hrvaško, kamor je dodatno prerazporedila več kot 1000 policistov. V zadnjih dveh tednih namreč po besedah namestnika v. d. generalnega direktorja policije Jožeta Senice zaznavajo precejšnje povečanje migrantov na t. i. balkanski poti, posledično pa povečan pritisk na našo mejo.

Nadzor, ki ga je odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, bo potekal na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper, ki so najbolje obremenjene, in sicer vse do petka. Z njim želijo po besedah Senice migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača. Pri nadzoru bo policija uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago, enako kot do zdaj ji bo pomagala tudi vojska.

Po besedah Senice so na mejo poleg rednih patrulj dodatno prerazporedili posebno policijsko enoto iz vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije. Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov.

Zaradi sproščanja ukrepov ob popuščanju epidemije se je po besedah Senice predvsem v zadnjih 14 dneh na balkanski poti pojavilo večje število migrantov. Grčija je namreč ob začetku leta z otokov na celino premestila več tisoč migrantov, Srbija ter Bosna in Hercegovina pa sta v svojih nastanitvenih migrantskih centrih odpravili omejeno gibanje. “To je povzročilo dodaten pritisk migrantov in jih vzpodbudilo, da potujejo naprej proti Sloveniji,” je dejal.

Tako so po besedah Senice v zadnjih dneh prejeli več večjih skupin migrantov, ki so poskušali vstopiti v Slovenijo in nadaljevati pot proti Italiji. V zadnjih dveh tednih jih denimo na meji zaznajo več kot 220 tedensko, je dejal v izjavi za javnost v Dolu ob reki Kolpi.

Sporočilo za javnost, ki ga je medijem posredovala Slovenska policija:

Začenja se poostren nadzor državne meje s Hrvaško, ki ga je, zaradi povečanja varnostne problematike na slovensko-hrvaški meji v zadnjih tednih, odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. Poostren nadzor bo potekal od 2. do 5. junija 2020, in sicer na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper. V nadzoru bo poleg rednih patrulj sodelovalo še okoli 1.000 policistov, policija pa bo uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago. Enako kot doslej bodo policistom še naprej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Kot je v današnji izjavi za javnost poudaril namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica, je na t. i. balkanski poti zaznati precejšnje povečanje števila migrantov, posledično pa se s tem povečuje tudi pritisk na slovensko mejo. Namen nadzora je migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača.

Zadnje novice

Sorodne vsebine