17.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Mojca Šetinc Pašek brutalno nad zdravnike: od vlade zahteva, da stavko razglasi za nezakonito

Piše: G. B. 

Gonji proti zdravnikom se je pridružila tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki je danes vlado javno pozvala, da v okviru zdravniške stavke ukrepa v skladu z zakonom o stavki. Kot meni omenjena poslanka, ima vlada nedvoumno zakonsko podlago, da stavko s 1. marcem razglasi za nezakonito in vodstvom javnih zdravstvenih zavodov naloži, da prenehajo izplačevati plače stavkajočim zdravnikom.

Razmere v slovenskem zdravstvu so po navedbah Mojce Šetinc Pašek zaskrbljujoče in iz dneva v dan bolj resno ogrožajo temeljne pravice slovenskih državljanov do zdravstvene zaščite in zdravljenja. Vzrok trenutnega stanja poslanka vidi v zaostrenih odnosih med vlado, “ki se utaplja v lastni nedoslednosti in neučinkovitosti” pri pogajanjih z zdravniškim sindikatom Fides, in stavkovnimi zahtevami Fidesa “zgolj in samo po višjih plačah”. “Račun za vse, kar se dogaja okrog stavke Fidesa, plačujejo bolniki in vsi slovenski državljani, ki vse težje pridejo do zdravstvenih storitev,” je Šetinc Pašek zapisala v javnem pozivu.

Zaradi umika soglasij za nadurno delo bo 1. marca prišlo do hude nenadne zaostritve stavke, če ne bo stavka prej prekinjena, saj na večini delovišč v zdravstvu ne bo mogoče zagotavljati nobenih zdravstvenih storitev razen nujnih, pa še te bodo zaradi pomanjkanja osebja ponekod ogrožene, je prepričana poslanka. Izpad nenujnih zdravstvenih storitev pa lahko že na krajši rok resno ogrozi zdravje pacientov, saj ravno te storitve omogočajo prepoznavo potrebe po nujnih, urgentnih zdravstvenih storitvah, opozarja Šetinc Pašek. “Zdravstveni sistem se bo tako znašel na robu kolapsa, čemur ne oporeka niti Fides. Ravno nasprotno, na negativne posledice opozarja tudi Fides, seveda z namenom, da bi vlado prepričal o nujnosti sklenitve posebnega dogovora o višjih zdravniških plačah,” je zapisala.

Meni, da ima zaradi tega vlada “nedvoumno zakonsko podlago”, da zdravniško stavko razglasi za nezakonito, saj ta “očitno iz dneva v dan bolj ogroža zdravje ljudi”. Če je stavka nezakonita, pa tudi ni nobene pravne podlage za izplačevanje plač stavkajočim zdravnikom. Vlado zato poziva naj s 1. marcem razglasi zdravniško stavko za nezakonito, vodstvom javnih zdravstvenih zavodov pa naj naloži, da po tem datumu prenehajo izplačevati plače stavkajočim zdravnikom.

Očitno pa Mojca Pašek Šetinc ne pozna dobro slovenskega pravnega reda, saj noben izvršilni organ ne more nekega dejanja razglasit za nezakonitega. To je izključno v pristojnosti sodišč.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine