0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

(MISEL ZA GOSPODOV DAN) Veliko je poklicanih, a malo izvoljenih

Piše: Blagovest.si

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 22,1-14): Tisti čas je Jezus spregovóril velikim duhovnikom in starešinam ljudstva v prilikah: »Nebeško kraljestvo je podobno kralju, ki je prirédil svatbo svojemu sinu. Poslal je svoje služabnike, da skličejo povabljene na svatbo, vendar ti niso hoteli priti. Znova je poslal druge služabnike, rekoč: ›Povejte povabljenim: Glejte, pojedino sem pripravil. Moji voli in pitana teleta so zaklani in vse je pripravljeno; pridite na svatbo!‹ Ti pa se niso zmenili, temveč so odšli: eden na svojo njivo, drugi po svoji kupčiji; ostali pa so zgrabili njegove služabnike, jih sramotili in pobili. Kralj se je tedaj razjézil in poslal svojo vojsko, da so pobili tiste morilce in njihovo mesto požgali.

Nato je rekel svojim služabnikom: ›Svatba je pripravljena, toda povabljeni je niso bili vredni. Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.‹ Služabniki so odšli na potí in zbrali vse, ki so jih našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti. Ko je kralj prišel pogledat goste, je opazil tam človeka, ki ni imel oblečenega svatovskega oblačila. Dejal mu je: ›Prijatelj, kako si prišel sem, ko nimaš svatovskega oblačila?‹ Ta pa je molčal. Tedaj je kralj rekel strežnikom: ›Zvežite mu noge in roke in ga vrzíte ven v najglobljo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹ Veliko je namreč poklicanih, a malo izvoljenih.«

Ko Jezus govori o božjem kraljestvu, velikokrat uporablja prispodobe, ki so blizu ljudem, iz vsakdanjega življenja. V prejšnjih odlomkih smo se kar trikrat srečali z motivom vinograda. Tokrat pa imamo opravka s svatbo. Vemo, kaj to pomeni – ne gre za neko zabavo kar tako, ampak za zelo veliko, slovesno praznovanje, primerljivo s poroko. Spomnimo se svatbe v Kani Galilejski.

Tudi tokrat se ponovi prizor iz prejšnjega odlomka, ko so viničarji pobili gospodarjeve služabnike. Gospodar vabi na svatbo vse. Vsakdo ima zastonj dostop. Vendar se mnogi ne zmenijo. Bolj jih zanimajo druge, vsakdanje stvari, zato vabilo prezrejo. Zelo nenavadno, da se nočejo premakniti iz (ne)udobja vsakdanjosti. Nekateri pa so tiste, ki so vabili, pobili. Kralj je seveda reagiral in opravil z morilci. Tu se vidi, da ima svatba nekakšen nadčasovni pomen, saj bi si težko predstavljali, da bi nekdo pravkar spekel vola, vabil prebivalce in ko bi nekateri pobijali tiste, ki vabijo, ter se maščeval, bi verjetno trajalo več dni in hrana bi se pokvarila. Torej je jasno, da Jezus govori v prispodobah o nebeški svatbi.

Več: https://blagovest.si/aktualno/misel-za-gospodov-dan-veliko-je-poklicanih-a-malo-izvoljenih/

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine