3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Ministrstva se izogibajo odgovorom v zvezi s škandaloznim načrtovanjem kar 74,5 milijona evrov za študije v zvezi z dolgotrajno oskrbo! Komu in kam gre denar za famozne študije?

Pisali smo že o tem, da so na Računskem sodišču RS izvedli revizijo, da bi preverili, ali so vlada, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ter ministrstvo za zdravje (MZ) uspešni pri zagotavljanju dostopnosti in dosegljivost storitev socialnega varstva oziroma ali država skrbi za tiste, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih. Na podlagi raziskav so zaključili, da svojega dela niso izvedli zadovoljivo in da pri tem sploh niso bili uspešni. Še več, “vlada je za projekte, ki naj bi zgolj pokazali, ali so predvidene rešitve v zvezi z dolgotrajno oskrbo ustrezne ali ne, namenila kar 74,5 milijona evrov. To je po oceni računskega sodišča nesorazmeren strošek v primerjavi s potrebnimi sredstvi za zagotovitev manjkajočih kapacitet”, so zapisali v reviziji. Zato nas je zanimalo, koliko pogodb so podpisali za izvajanje študij in kdo je/bo dobil denar za famozne študije. Kot pričakovano, so se odgovoru izognili z dolgovezenjem, katere projekte načrtujejo in kaj vse bi “spremenili”, niso pa odgovorili, komu in kam gre denar za te analize in študije.

 

Že zdrava kmečka pamet nam pove, da je 74,5 milijona evrov za analize, ali se bo projekt obnesel, ali bi bilo dobro narediti to ali ono, kaj bi bilo najboljše, absolutno preveč denarja, ki gre, mimogrede, iz javnih sredstev. Po drugi strani pa, če vemo, kdo je na oblasti in kdo ima moč pri upravljanju z milijoni, je jasno, da se zopet polnijo žepi “posvečenih”. Še posebej, če ne želijo konkretno odgovoriti na vprašanja, ampak se odgovorom izogibajo.

Na Ministrstvo za delo, družino, socialo in enake možnosti ter Ministrstvo za zdravje smo naslovili vprašanja, koliko od načrtovanih milijonov je bilo že porabljenih, koliko je doslej podpisanih pogodb za izvajanje študij, torej kdo/katero podjetje izvaja ali bo izvajalo študije za različne projekte. Konkretnega odgovora od nobenega ministrstva nismo dobili.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine