13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Minister Hojs o prepovedi gibanja izven občin: Če se bodo vsi držali odloka in ostali doma, bo omejitev trajala manj časa!

Veljavnost omejitve gibanja na občine se bo prilagajala glede na število obolelih. V kolikor se bomo vsi držali odloka in ostali doma, bo omejitev krajša. V nasprotnem primeru bomo vzpostavili strog nadzor in kontrole,” je ob sprejetju prepovedi gibanja izven občin dejal notranji minister Aleš Hojs.

 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v včerajšnji oddaji 24ur in 24ur zvečer predstavil odlok o prepovedi gibanja izven občin. Odlok je pričel veljati danes ob 00.00 in velja vse do preklica. Kot je pojasnil Hojs, ne verjame, da bo omejitev gibanja na občine hitro končana, saj se bo veljavnost omejitve prilagajala glede na število obolelih in na splošno epidemiološko stanje. V kolikor se bomo vsi držali odloka in ostali doma, bo omejitev krajša, vsekakor pa predvidevamo, da bo prepoved gibanja izven občin trajala vsaj do konca aprila.

Kazni za kršitev odloka so določene v obstoječem zakonu o nalezljivih boleznih in se vrtijo okoli 400 evrov. “Stanje bodo nadzirali inšpektorati in policija, ki v tem trenutku nima pravice do izdajanja globe, ima pa pravico nadzirati izvajanje odloka. Dopuščamo, da župani aktivirajo svoje civilne zaščite, ki bodo prav tako lahko nadzirale izvajanje odloka,” je dodal notranji minister, ki pravi, da bodo župani lahko določene ukrepe sprejemali tudi znotraj svojih občin, npr. glede zapiranja določenih cest.

Minister verjame v prevlado razuma
Minister Hojs verjame, da bo prevladal razum in tako v 1. frazi ne bodo potrebna potrdila ali dokazila za premikanje med občinami: “Če imate službo izven kraja svojega bivališča, se boste odpeljali v drugo občino in se po končanem delu odpravili domov, kontrole ne bodo potrebne. Če v občini nimate lekarne, se odpeljete do najbližje lekarne v sosednji občini. V kolikor se bomo tega vsi držali, posebne kontrole ne bodo potrebne. V nasprotnem primeru pa bomo ukrepali precej strožje: s policijskimi zaporami, aktivacijo civilne zaščite, za potrebe preprečevanja širjenja epidemije pa bo policija dobila posebna pooblastila.”

Po njegovih besedah se bi v primeru neupoštevanja pravil lahko spremenil tudi režim na avtocestah, “avtoceste so opremljene z možnostmi preusmerjanja prometa, ki jih bo morda treba vzpostaviti ob naslednjem lepem vremenu, ko bi mnogi želeli oditi na izlet.”

Policija je pripravljena na nadzor tistih, ki kljub dogajanju v Italiji, še vedno ne upoštevajo navodil. Namesto da bi upoštevali odlok, iščejo malenkosti in pomanjkljivosti, s katerim bi te omejitve lahko zaobšli.

Preden karkoli storite, resno premislite
Ob koncu se je dotaknil še vprašanja ločenih staršev, ki živijo v različnih občinah in bi od jutri dalje želeli po svojega otroka izven kraja svojega bivališča: “Povsem jasno na takšno vprašanje ni možno odgovoriti. Vsem polagam na dušo – upoštevajte zdravo pamet. Sami premislite, če res morate oditi od doma, saj boste tako postali potencialni nosilec ali prejemnik virusa. V teh časih je ob vseh navodilih vlade in tistih, ki se dnevno borijo z epidemijo, treba upoštevati tudi zvrhano mero zdrave pameti.”

Posledično minister dodaja, da ni težav, če se starši otrok alergikov odpravijo do prve trgovine po ustrezno hrano, četudi je ta v sosednji občini, “pri tem naj se le upošteva nove predpise za zadrževanje v zaprtih prostorih, da se uporablja zaščitne maske, šale, rute oz. drugo zaščitno blago, ki se ovije okoli ust in nosa, pri nakupovanju uporabimo rokavice, kupimo tisto, kar je najbolj pomembno in se vrnemo domov.

Ukrepi znotraj občin ostajajo takšni kot so bili, ljudje naj vzdržujejo primerno razdaljo, na sprehode naj hodijo posamično oz. v okviru družine, zbiranje je prepovedano,” je zaključil Hojs.

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine