0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Minister dr. Simoniti predstavil dosežke slovenskega predsedovanja na področju kulture

Piše: C. R.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je na novinarski konferenci predstavil dosežke slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na področju kulture.

Minister za kulturo dr. Simoniti je tako kot že ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije tudi tokrat znova poudaril, da evropska kultura temelji na skupnih vrednotah in da evropski prostor kljub svoji kulturni raznolikosti in številnim tradicijam omogoča, da vsaka država v tej povezani skupnosti lahko izraža lastno identiteto. Ravno zaradi te tradicijske in kulturne raznolikosti se, kot je povedal minister, na ravni Evropske unije oblikujejo “priporočila, neke skupne načelne podlage, ki potem omogočajo skupno sodelovanje, ne da bi ob tem poškodovali temeljna izročila in vrednote, ki so značilni za posamezno okolje.” Med ta priporočila sodijo tudi sklepi, ki so bili sprejeti na zasedanju ministric in ministrov za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije – o pobudi Novi evropski Bauhaus ter evropskih avdiovizualnih in medijskih vsebinah.

Ob tem je treba poudariti, je povedal minister, da je oblikovanje skupnih izhodišč, ki služijo kot vodilo na področju kulture za celotno Evropsko unijo, vendarle zelo zahtevno delo. Zato se je ob tej priložnosti zahvalil svojim sodelavcem v Ljubljani in Bruslju za ves vložen trud, saj smo “na koncu prišli do skupnih stališč, ki so pozitivna in kažejo, da smo bili uspešni,” je dodal minister.

Pregled dejavnosti Ministrstva za kulturo v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, vključno z dosežki na področju kulture, je objavljen na strani ministrstva.

Vir: gov.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine