13.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Milijoni, ki pojasnjujejo protivladno agendo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik: Njen mož vrtoglavo služi z državo!

Piše: Luka Perš

Predstavili  smo že poslovne bilance najmočnejših odvetniških pisarn v Sloveniji. Namignili smo, da bi odvetniška pisarna Čeferin le na podlagi prikaza dobička v letih 2014 in 2015 lahko utajila za več sto tisoč evrov davka. Vendar je pred leti FURS že opozoril, da pravzaprav poklic odvetnika spada med poklice, kjer je prisotne največ sive ekonomije. Tokrat vam bomo predstavili odvetniško pisarno Peljhan, Rojs, Prelesnik in partnerji. Gre za odvetniško pisarno z najvišjimi letnimi prihodki. A gre le za še eno tranzicijsko odvetniško pisarno, ki odlično služi v sožitju z gospodarskimi in političnimi služabniki tranzicijskega kapitala. Po podatkih Erarja smo jim slovenski davkoplačevalci namenili že več kot 14 milijonov evrov, vsi ti milijoni pa pojasnjujejo protivladno agendo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Pod levimi vladami je denarja za izbrance namreč več.

Odvetniške pisarne po svetu spadajo med povezovalce med kapitalskimi, političnimi in celo kriminalnimi silami kapitala. Vsak se lahko spomni filma Hudičev odvetnik v katerem sta briljirala Al Pacino in Keanu Reeves. Spomnite se lahko, da so v marsikateri sporni zgodbi pred slovenskim sodiščem igrali prav odvetniki najmočnejših slovenskih pravnih družb. Mi vam bomo tokrat predstavili odvetniško pisarno Peljhan, Rojs, Prelesnik in partnerji. Eden izmed najbolj pomembnih odločevalcev v odvetniški pisarni je Robert Prelesnik, mož informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik. Poleg Peljhana je v medijih v zadnjih letih najbolj izpostavljen Aleš Rojs.

Na spletni strani se ponosno predstavijo, da so od ustanovitve ena največjih in vodilnih odvetniških družb v Sloveniji na področju gospodarskega prava. Zaposlenih imajo več kot 40 strokovnjakov. Pravno pomoč nudijo izključno pravnim osebam, kot so finančne institucije, državni in občinski organi, podjetja in multinacionalke, ki vstopajo v investicijske projekte večjega geografskega obsega oziroma transakcije, ki nemalokrat segajo na območje številnih jurisdikcij. A to so le sladke besede, za katerimi se skriva ena največjih pravniških pisarn v Sloveniji. V preteklosti se je prav Aleš Rojs zapletal v hude afere v sumljivih poslovnih zgodbah, a o tem kdaj drugič. Po drugi strani pa spada odvetniški poklic med najpogostejše poklice prisotne na območju sive ekonomije.

V enem izmed naših člankov smo med drugim predstavili poslovne bilance odvetniške družbe Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. Ne glede na to, da smo se osredotočili le na podatke odvetniške družbe Čeferin, so v preteklosti slovenski mediji poročali, da spadajo odvetniki med največje davčne utajevalce v državi. Siol navaja, da so podjetja iz dejavnosti odvetništva v letu 2015 uradno ustvarila kar 90 milijonov evrov prihodkov. To je kar 50 odstotkov več kot leta 2012, čeprav je konkurenca iz leta v leto bolj trda. To je razvidno tudi iz prometa 20 največjih pravnih pisarn v državi. V letu 2012 so ustvarili 33 milijonov evrov, leta 2015 so že presegli 50 milijonov evrov. Koliko je bilo denarja “na roke”, je drugo vprašanje, podatki pa bi po vsej verjetnosti šokirali.

Leta 2013 je Finančna uprava Republike Slovenije uvrstila odvetnike, zdravnike, zobozdravnike in gradbenike v skupino poklicev, pri katerih se ustvari 85 odstotkov sive ekonomije v državi. Furs že od leta 2011 odvetnike nadzira v ločenih postopkih. Ugotovili so naraščanje števila odvetnikov v najnižjem dohodninskem razredu. Tega ne moremo trditi za našo odvetniško družbo, ki ustvari letni promet med 4 in 7 milijoni letnih prihodkov, kar jih uvršča na prvo mesto med odvetniškimi pisarnami v Sloveniji. Vendar lahko glede na uradne podatke Fursa sklepamo, da so poleg Čeferinove odvetniške pisarne davke utajile tudi vse ostale naštete odvetniške pisarne, ki smo jih omenili.

Državni posli pojasnjujejo protivladno agendo informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik
Odvetniška družba moža informacijske pooblaščenke Prelesnikove se ponaša z velikanskim prilivom državnih sredstev. Do zdaj so zaslužili več kot 14,5 milijona evrov na račun države in davkoplačevalskega denarja. Njihov najmanj vreden posel z državo je bil izplačan v višini malce nad 245 tisoč evrov, medtem ko so največ zaslužili z donosnimi posli s Holdingom Slovenskih elektrarn. Za svoje opravljene odvetniške storitve so prejeli več kot 7 milijonov evrov. To so zneski, ki jih običajen slovenski državljan le sanja, ne glede na to, da imajo več kot 40 zaposlenih v podjetju. Predvsem pa navaden državljan težko pride do poslov z državnimi podjetji. Za ta privilegij v Sloveniji obstaja izraz “prvorazrednost” in je namenjen le redkim izbrancem – takim, kjer je žena informacijska pooblaščenka, mož pa vpliven odvetnik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine