8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

(Galerija) Mednarodna konferenca o človekovem dostojanstvu: Temna stran meseca II

Dvodnevna mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje, ki se je danes začela v prostorih državnega sveta, želi spodbuditi razmišljanje o človekovem dostojanstvu in temeljnih človekovih pravicah.

Dvodnevno konferenco organizirajo Študijski center za narodno spravo (SCNR), Evropska platforma spomina in vesti, Fundacija Konrad Adenauer Stiftung iz Berlina, Inštitut spomina in prihodnosti iz Wroclawa in Poljski narodni muzej iz Varšave. V. d. direktorice SCNR Andreja Valič Zver je v pozdravnem nagovoru poudarila nujnost spravnega procesa.

Slednji po besedah Valič Zverove terja delovanje pravne države neoviran dostop do arhivov in drugih zgodovinskih virov ter tranzicijsko pravičnost: “Potrebujemo torej nadaljnje poglobljene premike na področju politike, sodstva, izobraževanja, medijev, politične kulture in naše osebne srčne kulture.”

Sočutje do vseh žrtev in spoštovanje človekovega dostojanstva mora biti stična točka, kjer se srečajo vrednote naše evropske civilizacije, se je zavzela Valič Zverova.

Sicer je konferenca, ki so jo organizatorji naslovili Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje, posvečena 20. obletnici istoimenske razstave in knjige, deseti obletnici SCNR in je obenem mednarodno letno srečanje članic Evropske platforme spomina in vesti. Na njej sodelujejo domači in tuji raziskovalci.

Omenjena razstava in zbornik sta nastala kot polemičen ugovor stalni razstavi v Muzeju novejše zgodovine, ki so jo postavili leta 1996 in je predstavljala zgodovino Slovencev po drugi svetovni vojni. Kot je pojasnila sodelavka SCNR Marta Keršič, se je takrat na pobudo pisatelja Draga Jančarja zbrala ekipa strokovnjakov, ki je bila prepričana, da je treba osvetliti tudi temno stran polpretekle slovenske zgodovine.

Sredin del konference bo zaznamovala udeležba predstavnikov Evropske platforme spomina in vesti, ki združuje 57 članic iz 20 evropskih držav in Severne Amerike. Predstavili bodo izkušnje s totalitarizmi v njihovih državah. Članice platforme so namreč dejavne na področju raziskav, dokumentacije, ozaveščanja in izobraževanja o totalitarnih režimih v Evropi v 20. stoletju.

V četrtek pa bo na Bledu delovno srečanje članic Evropske platforme spomina in vesti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine