8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Mag. Branko Grims: Poleg varnosti in zdravja ljudi, ki sta na prvem mestu, je pomembno govoriti tudi o ekonomski ceni pandemije koronavirusa

Ali ima Vlada Republike Slovenije v odstopu izdelano oceno ekonomskih posledic širjenja – v bistvu že pandemije – koronavirusa in katere ukrepe bo nemudoma sprejela za preprečitev dolgotrajnih ekonomskih posledic širjenja omenjenega virusa?

 

Poslanec SDS mag. Branko Grims je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko Wuhan coronavirusa in ekonomske škode epidemije.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

samo še vprašanje časa je, kdaj bo po Italiji, Avstriji in Hrvaški tudi uradno potrjen prvi primer Wuhan coronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19) v Sloveniji.

Slovenija je po opremljenosti, na primer bolnišničnih sob s podtlakom za varno izolacijo, povsem nepripravljena. Vlada (v odstopu) je celo več kot milijon protivirusnih zaščitnih mask kot »darilo sponzorja« poslala na Kitajsko, v Sloveniji pa jih je za državljane zmanjkalo.

Poleg varnosti in zdravja ljudi, kar mora biti vedno na prvem mestu, je velikanska nevarnost tudi ekonomska cena pandemije. Število rezervacij se v mednarodnem turizmu že zmanjšuje, vrstijo se odpovedi. Toda to je šele začetek. Predstavljajte si, kako bi odmevalo, če bi v samo enem večjem turističnem središču v Sloveniji (Piran, Portorož, Bled, toplice..) prišlo do okužbe s SARS-CoV-2.  

Nadaljnje širjenje virusa, ki je zaradi prisotnosti na več celinah v bistvu že pandemija, bo vplivalo na vse dele ekonomije, tako v Evropski Uniji kot v Sloveniji, in posledice bodo hude. Zanesemo se lahko samo sami nase in recesija lahko ob prepoznem oziroma neustreznem ukrepanju vlade postane dolgotrajna.  

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije (v odstopu) sprašujem naslednje:

1.    Ali ima Vlada Republike Slovenije (v odstopu) izdelano  oceno ekonomskih posledic širjenja – v bistvu že pandemije – Wuhan coronavirusa (COVID-19 oz. SARS-CoV-2)?

2.    Katere ukrepe bo Vlada Republike Slovenije (v odstopu) nemudoma sprejela  za preprečitev dolgotrajnih ekonomskih posledic širjenja Wuhan coronavirusa (COVID-19 oz. SARS-CoV-2)?

Zadnje novice

Sorodne vsebine