18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Ljubljanski levičarski mestni svetnik Janez Stariha sejo izkoristil za brezsramno sejanje svojega primitivizma in sovraštva

Piše: Nina Žoher

“Smrt janšizmu! Svoboda vsem!” in “JBTZombi” sta primera sovražnih napisov na transparentih, ki jih lahko vidimo na levičarskih protivladnih protestih, kjer skrajneži odkrito grozijo s smrtjo. Očitno pa obstajajo nekateri posamezniki, ki si predstavljajo, da lahko z njimi opletajo kjer jim to paše. Med te posameznike se nedvomno uvršča kontroverzni ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha. Ko se je na včerajšnji 21. seji Mestnega sveta MOL svetnikom pridružil preko spletne povezave, je namreč priložnost izkoristil za vnovično provociranje in izražanje gneva nad aktualno vlado. V ozadju je bilo namreč mogoče videti sovražne napise. Stariha si je z grožnjami že nakopal zasebne tožbe.

Ko je bil v mestni svet MOL na začudenje številnih izvoljen Janez Stariha, in sicer na Listi kolesarjev in pešcev, si je marsikdo na prvo žogo (sodeč po imenu liste) mislil, da gre za miroljubnega posameznika. Kaj kmalu se je izkazalo, da gre za posameznika, ki ne zmore skrivati primitivizma in gneva nad tistimi, ki mu niso po volji. Ko je prišla na oblast vlada, ki jo vodi Janez Janša, se je še posebej radikaliziral in dal jasno vedeti, da drži skupaj s protivladnimi protestniki, ki na račun pasivnosti pristojnih institucij grozijo s smrtjo.

Tovrstni primitivizem s strani Starihe seveda ne čudi, saj ima za seboj zelo pestro zgodovino. Oktobra lani je na Twitter denimo zapisal naslednje: “Sinoči smo se policajem pustili namlatiti. Naša napaka. Tudi moja osebna napaka, ker sem od nekoga dobil informacijo, da policaji ne bodo nasilni in da ne bodo provocirali. Prihodnji petek bo showdown. Ljubezni ni več. No, z moje strani je itak že prej ni bilo. #acab #padavlada.” Stariha je k svojim grožnjam priložil fotografijo kola na katerem je napis “Pozor vlada pada!” in vzklik “Smrt janšizmu!” Stariha je svoje sporočilo podkrepil še s ključnikom ACAB, kar je kratica za “vsi policisti so pankrti” (All Cops Are Bastards). Z zapisom je napovedal spopade s policijo.

Poslanko označil za kuzlo in si nakopal ovadbo
Zapisi svetnika Starihe, ki se pojavljajo na medmrežju, so zelo žaljivi do drugače mislečih. Ko je poslanka Državnega zbora RS Alenka Jeraj nekomu drugemu napisala, v čem je problem komuniciranja, enemu Kacin ni všeč, drugemu Hojs, to kar pa je pomembno in govorijo vsi, so maske, razkuževanje rok in  razdalja ena in pol metra. Še narisano imate, kaj bi še radi, se je poleg vključil Stariha in na to zapisal naslednje: “Kuzla, tiho! K nogi.” Jerajeva je pred slabima dvema tednoma sporočila, da je zaradi razžalitve proti njemu vložila tožbo.

Vir: Twitter

Jerajeva pa seveda ni predstavljala njegove edine tarče. V preteklosti se je namreč spravil tudi na ženo predsednika vlade Urško Bačovnik Janša in ženo tedanjega ameriškega sekretarja za zunanje zadeve Mika PompeaSusan Pompeo, in ju označil za klerofašistki. Ko je predsednik republike Borut Pahor ob 30. obletnici prve spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu napisal: “Sprava je pot, ki se nikoli ne konča. Če se konča, se začne trpljenje.”, mu je Stariha odvrnil: “Spravo si zatlači v svojo vagino.” Stariha je predsednika vlade označil za nacifašista Janeza. Napisal pa je tudi: “Težava partizanov je bila ta, da so bili premalo dosledni in natančni pri likvidaciji izdajalcev. Danes eni ne bi kokodakali.”

 

Ker so pristojne institucije mižale na obe očesi, smo lahko iz tedna v teden opazovali, kako se je na petkovih shodih pojavljala organizirana grožnja s smrtjo ob podpori opozicijskih strank in levici podrejenih osrednjih medijev. “Smrt janšizmu, svoboda narodu!”, “Ubi Janšo!” in “Smrt janšizmu!”, so grožnje s parolami, ki so seveda daleč od splošnih, usmerjene so namreč proti točno določeni osebi. Temu so za naš medij pritrdili številni intelektualci in pravniki ter poudarili, da se je nemogoče sprenevedati, proti kateri osebi so tovrstni pozivi usmerjeni. Sintagma “smrt janšizmu” namreč vsebuje ime osebe, nanaša se torej nanj osebno, njegovo družino in privržence. Pri opravičevanju primitivnega obnašanja se je tako resnično nemogoče sklicevati na 39. člen Ustave RS, ki zagotavlja pravico do izražanja lastnega mnenja.

V primeru, če bi se pričelo tolerirati tovrstno obnašanje, bi se lahko pričelo to pojavljati povsod. Tega pa si v 21. stoletju ne smemo dovoliti. Če se človek s kom ne strinja, lahko to vsekakor mirno argumentira, torej na kultiviran način. To, da pa nekomu groziš, ker ti ne odgovarja, je nedopustno ne glede na to za katero osebo gre. Stariha je z včerajšnjim obnašanjem nedvomno le še potrdil, da funkciji preprosto ni dorasel. S svojim obnašanjem namreč ne predstavlja vzgleda, ampak obratno: kako se ne obnaša!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine