4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Komisija Pravičnost in mir ob obletnici prvih povojnih demokratičnih volitev: Kot pred tridesetimi leti tudi tokrat znova na preizkušnji državljanska zrelost

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) ob 30. obletnici prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji ugotavlja, da je danes, ko se soočamo z novim koronavirusom, ponovno “na preizkušnji naša državljanska zrelost, odgovornost za vso skupnost ne glede na politične razlike”.

 

“Obletnice prvih svobodnih volitev se spominjamo v nepredvidenih razmerah nevarne epidemije. Ogrožena sta naše zdravje in življenje, zato smo prisiljeni v obrambo, ki nas je začasno ohromila in bo pustila za seboj dolgotrajne posledice. Naenkrat se nam je zrušila samoprevara, da se nam ne more zgoditi nič posebno hudega,” je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK Anton Stres.

“Ko smo se pred tremi desetletji odločali za demokracijo in državno samostojnost, smo nevede pripravljali tudi pogoje za to, da lahko danes ustrezno poskrbimo zase. Zato lastna država z vsemi svojimi potrebnimi institucijami – tudi vojsko – nikakor ni odveč ali zastarela, kakor nam dopovedujejo ideologije, katerih glasnikom gre še danes bolj za to, kako bi (spet) prevzeli oblast, kakor za to, kako bi premagali skupnega sovražnika – epidemijo. To žal spominja na tragedijo druge svetovne vojne in revolucije, ko je ideologija imela prednost pred človeškim življenjem,” je nadaljeval.

Trenutno dogajanje po navedbah Komisije Pravičnost in mir ponovno opozarja, kako odločilne so vsake volitve, “kajti z njimi si postavimo oblast, od katere je ravno v kriznih trenutkih, ki jih nikoli ne bo zmanjkalo, odvisno skoraj vse”.

Komisija obžaluje, da se je število udeležencev na volitvah v teh treh desetletjih zmanjševalo, in opominja, da ni drugega demokratičnega in svobodoljubnega sredstva, da v državi kaj spremenimo, kakor so volitve. “Stanje v naših osrednjih medijih, ki pretežno izražajo stališča leve ideologije in so neprikrito bolj naklonjeni politični ureditvi, ki smo jo skupaj premagali na demokratičnih volitvah pred 30 leti, nam narekuje, da smo previdni in da se predvsem skušamo sami dokopati do čim bolj zanesljive obveščenosti,” so v današnji izjavi še opozorili v komisiji.

Komisija Pravičnost in mir je tudi pozvala k “prenehanju nedemokratičnega delovanja iz ozadja, ki ima za posledico izgubo zaupanja v demokratično ureditev sámo”. Ob tem je izrazila podporo državnim ustanovam, vladi in zdravstvenemu osebju, ki uspešno blažijo sedanje in prihodnje težave.

V Sloveniji so 8. aprila 1990 potekale prve večstrankarske volitve. Udeležilo se jih je 83,5 odstotka volilnih upravičencev, s 54,8 odstotka glasov pa je zmagala koalicija novo nastalih demokratičnih strank, združenih v Demokratično koalicijo Slovenije – Demos. Ta je dobil pravico sestaviti vlado, ki je bila imenovana 16. aprila, vodil pa jo je Lojze Peterle.

Celotno izjavo komisije si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine