16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Komisija DZ za nadzor javnih financ razkrila: poslanec LMŠ Jože Lenart “prostočasno” posreduje pri sklenitvi svetovalnih pogodb z Onkološkim inštitutom?!

Komisija za nadzor javnih financ težko izpolnjuje svoje poslanstvo nadzora nad smotrnostjo in pravilnostjo porabe javnih sredstev, če njeni člani, kot na primer poslanec LMŠ Jože Lenart, ‘prostočasno’ posredujejo pri sklenitvi podjemnih pogodb s pomembnim javno finančnim učinkom.

 

Predsednik komisije za nadzor javnih financ dr. Anže Logar je na vodjo poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića in na poslanca LMŠ Jožeta Lenarta naslovil dopis v zvezi s spornim posredovanjem pri sklenitvi svetovalne pogodbe z Onkološkim inštitutom.

Kot je izpostavil predsednik komisije je po poročanju medijev Onkološki inštitut decembra 2018 brez javnega razpisa najel svetovalca za informatiko in mu za svetovalne storitve plačal več kot 76.000 evrov. Gre za samostojnega podjetnika Sandija Ogrizka, ki naj bi ga OI priporočil kar poslanec Jože Lenart (LMŠ), ki je tudi član Komisije za nadzor javnih financ DZ RS (KNJF).

Kot je poročanje medijev povzel dr. Logar sta Onkološki inštitut malo pred sklenitvijo pogodbe obiskala poslanec Levice Franc Trček in poslanec LMŠ Jože Lenart, predsednik in podpredsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo. Takrat je Lenart po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik dejal, da je njegova žena, ki je zdravnica v slovenjgraški bolnišnici, dobro sodelovala z Ogrizkom, in da bi njegove storitve lahko koristile tudi Onkološkemu inštitutu. Sandi Ogrizek je sodelovanje z ženo poslanca Lenarta potrdil. Strokovni direktor bolnišnice Vilijem Kovač sicer pravi, da gre za »priznanega strokovnjaka, ki ima dolgoletne praktične in svetovalne izkušnje na področju medicinske informatike«, toda preden je sklenil pogodbo z Onkološkim inštitutom, je sodeloval zgolj z dvema javnima zdravstvenima zavodoma – poleg slovenjgraške bolnišnice je bil njegov naročnik še – pomenljivo, glede na kraj bivanja predsednika vlade in stranke LMŠ – kamniški zdravstveni dom.

Dr. Anže Logar v svojem dopisu izpostavlja, da Komisija za nadzor javnih financ med drugim nadzoruje izvrševanje finančnih načrtov in pravilnost finančnih izkazov javnih skladov, javnih podjetij in zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, zato je izjemno pomembno, da v njej sodelujejo člani z visoko stopnjo osebne integritete, brez vpletenosti v potencialno sporne posle omenjenih skladov, podjetij ali zavodov.

Navedbe citiranega medija, da naj bi poslanec in član KNJF Jože Lenart s priporočilom posredoval pri sklenitvi posla med Onkološkim inštitutom in poslovnim partnerjem delodajalca njegove soproge, vzbujajo dvom v nepristranskost člana KNJF, še posebej v luči predvidene obravnave revizij zdravstvenih zavodov.

Dr. Anže Logar od poslanca Jožeta Lenarta pričakuje ustrezna pojasnila, ki bodo ovrgla kakršne koli sume neprimernega posredovanja pri sklenitvi omenjenega posla. »KNJF namreč težko izpolnjuje svoje poslanstvo nadzora nad smotrnostjo in pravilnostjo porabe javnih sredstev, če njeni člani ‘prostočasno’ posredujejo pri sklenitvi podjemnih pogodb s pomembnim javno finančnim učinkom,« je zapisal dr. Logar.

Ob tem je dodal tudi, da od vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića pričakuje pojasnilo, kako bo poslanska skupina reagirala v primeru potrditve teh sumov.

»Naj spomnim, da je moral poslanske vrste zaradi »eksperimenta s sendvičem« zapustiti poslanec Darij Krajčič, očitki poslancu Lenartu pa imajo neprimerljivo večje finančne posledice ob hkratnem vprašanju integritete in etike javnega funkcionarja,« je v dopisu, ki ga je posredoval tudi predsedniku Državnega zbora RS Dejanu Židanu in Komisiji za preprečevanje korupcije še zapisal predsednik KNJF dr. Anže Logar.

Naš vir pa nas je opozoril, da je poslančeva žena znana slovenjgraška zdravnica Metka Epšek Lenart, znana iz primera Šilih. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine