23.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 julija, 2024

Kdo je v naši državi lahko (in kdo ne) katoliški medij oz. katoliški časnikar…

Piše: Blagovest.si

Morda se bo kdo spomnil, da smo januarja dokaj obširno poročali o letnem srečanju katoliških časnikarjev ob prazniku zavetnika sv. Frančiška Saleškega (TUKAJ). 

Seveda smo lahko objavili le povzetek, ki so nam ga poslali iz tiskovnega urada SŠK. Od naših sodelavcev se namreč srečanja nihče ni udeležil, kar ni nič čudnega, saj nanj tudi nismo bili povabljeni – šlo je namreč za interni dogodek, na katerega je vabila t. i. Koordinacija katoliških medijev, ki deluje kot organ znotraj SŠK. In jasno je, da tu ne gre za nek povsem odprt dogodek. To je seveda dobro izhodišče za razmišljanje o tem, kdo je v naši državi lahko katoliški časnikar, katoliški medij, itd.

Šele v zadnjih dneh, ko smo zbirali informacije glede organov SŠK, smo po naključju našli tudi statut omenjene koordinacije in v njem odkrili marsikaj zanimivega. Namreč, če smo se lani pred referendumom o zadnjem zakonu o RTV Slovenija pritoževali, da le-ta namesto Programskega sveta RTVS (kjer je člane izvolil Državni zbor RS na predlog civilnodružbenih organizacij) znova uvaja SZDL-jevski delegatski sistem s Svetom RTV, kjer bodo svoje predstavnike imele vnaprej določene organizacije, smo lahko ugotovili, da je tu situacija že vsaj od novembra 2018 povsem identična. V koordinaciji so namreč predstavniki založbe in tednika Družina, založbe in radia Ognjišče, pa Radia Vatikan, TV Exodus, spletna stran Aleteia, uredništvo oddaje Obzorja duha na TVS ter predstavništvo Cerkve v Programskem svetu RTV (ki ga, mimogrede, od nedavnega ni več, saj uradnega predstavnika katoliška Cerkev zaradi odločitve parlamentarne večine nima).

Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine