10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Karl Erjavec še ni odstopil

Po presenetljivi napoved Karla Erjavca, ko v soboto ni bil ponovno izvoljen za šefa stranke, da bo odstopil kot obrambni minister in to “zelo hitro”, se odstop včeraj še ni zgodil. Se je pa s šefom vlade Marjanom Šarcem (LMŠ) srečala nova predsednica DeSUS ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

 

Si Erjavec lahko premisli?

Po pogovorih pa smo izvedeli, da se bo z Erjavcem najprej pogovarjal premier Šarec, čez nekaj dni, ko se strasti umirijo pa še Pivčeva.

Odstop, ki ga je napovedal Erjavec, je vladno koalicijo spravil nekoliko v težave. Erjavca bi se tam sicer številni radi čim prej znebili, težava pa je, ker še nimajo kandidata za ministra, ki bi ga lahko nadomestil in ne večine v državnem zboru, ki bi novega Erjavca izvolila.

V anketi ste bralci Spletnega časopisa večinoma ocenili, da si bo Erjavec premislil in sploh ne bo odstopil ali pa, da ga bodo k umiku odstopa prepričali v manjšinski vladi, kjer nimajo pripravljenega novega ministra, niti zanesljive večine, ki bi ga lahko izvolila.

A je v DeSUS slišati, da je možnost za to majhna.

Rezultat ankete med bralci Spletnega časopisa pa je bil sinoči, po manj kot dnevu glasovanj, takšen:

V DeSUS je slišati, da Erjavec velja, ko se na nekaj odloči in to razglasi, za precej trmastega, v stranki pa je tudi kar nekaj starih zamer. Pa še nova interpelacija ga lahko hitro doleti, če bo ostal minister, ko bodo težave le še večje, kot so bile lani, ko je bilo odstavitev sicer res le 35 opozicijskih poslancev (brez takrat še koalicijsko partnerske levice), a podprlo ga je pa le 39 koalicijskih poslancev.

Najbolj verjetno se zaradi tega zdi, da bo DeSUS le moral iskati kandidata za novega ministra. Precej manj možnosti je, da bi prišlo do menjave resorjev, v kar verjame tudi najmanj anketiranih. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je včeraj možnost, da bi DeSUS v zameno za obrambo prepustili ministrstvo za delo že zavrnil in je proti rekonstrukciji vlade.

Očitno pa, ker je to zavračal, čisto brez možnih kandidatov za vodenje obrambe v SMC niso.

Koliko lahko Šarec zavlačuje

Dokler Erjavec Šarcu ne pošlje odstopne izjave, je za premiera še nekaj manevrskega prostora. Poslovnik parlamenta namreč določa, da mora šef vlade o odstopu ministra DZ obvestiti v sedmih dneh po prejemu odstopne izjave. V preteklosti je Šarec z ministri že nekoliko zavlačeval. Denimo, ko je odstopal ministra za zdravje Sama Fakina in za okolje Jureta Lebna.

Več preberite na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine