25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Kako ministrica za pravosodje ocenjuje delo državne tožilke Blanke Žgajnar?

Ni se mogoče znebiti občutka (ne)odgovornosti ter (ne)pristranskosti omenjene državne tožilke, ki je vodila postopke tudi v zadevi Balkanski bojevnik ter Janković in farmacevtka (zaradi zamude roka), v katerih ni pripeljala do obsodilnih sodb.

Po drugi strani pa se zelo trudi v primeru Milka Noviča, kjer poteka ponovno sojenje, da bi pripeljala do obsodilne sodbe. Poslanec SDS je na ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z odgovornostjo in nepristranskim ravnanjem državnih tožilcev. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

»Včeraj, 7. marca 2019, so mediji poročali o tem, da je Okrožno sodišče v Ljubljani župana MO Ljubljana Zorana Jankovića v zadevi Gratel oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine. Okrožna sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe ocenila, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino, temu pa tekom sojenja ni pritrdila tudi nobena od zaslišanih prič. Ob tem ne moremo mimo tega, da je predmetno zadevo s strani državnega tožilstva vodila okrožna državna tožilka – svetnica Blanka Žgajnar, ki je sicer v okviru postopka za ljubljanskega župana predlagala tri leta zaporne kazni in 50.000 evrov denarne kazni.

Ni se mogoče znebiti občutka (ne)odgovornosti ter (ne)pristranskosti omenjene državne tožilke, ki je vodila postopke tudi v zadevi Balkanski bojevnik ter Janković in farmacevtka (zaradi zamude roka), v katerih ni pripeljala do obsodilnih sodb. Po drugi strani pa se zelo trudi v primeru Milka Noviča, kjer poteka ponovno sojenje, da bi pripeljala do obsodilne sodbe.

V zvezi s tem vas sprašujem naslednje:

1. Ali so bili zoper državno tožilko uvedeni kakšni postopki nadzora ter kakšni disciplinski postopki zaradi omenjenih primerov? Če ne, zakaj ne?

2. Kako ocenjujete delo državne tožilke v zgoraj navedenih primerih?

3. Koliko časa bo nesposobna Blanka Žgajnar še okrožna državna tožilka – svetnica in tako v sramoto tej funkciji?«

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine