30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Jutri ne bo protestnih zapor cest v Ljubljani, organizacijski odbor za shod »Rešimo Slovenijo« pa zaradi dogajanja na ustavnem sodišču napoveduje nova protestna zborovanja

Organizatorji protesta Rešimo Slovenijo v četrtek ne bodo zaprli mestnih vpadnic ali cest do vladnega poslopja. Kot so sporočili iz SLS, se je organizacijski odbor po celoviti obravnavi razmer v zvezi s Sovo in drugimi vsebinami, izpostavljenimi na shodu minuli četrtek, odločil, da aktivnosti tokrat ne bo organiziral, poroča STA.

Ob koncu protestnega shoda Rešimo Slovenijo minuli četrtek so organizatorji namreč napovedali, da bo morda prva naslednja aktivnost organizirana ta četrtek. Omenjali so možnost blokade mestnih vpadnic v primeru, da Sova ne bo predala dokumentacije komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pri nadzoru nad kadrovanjem v Sovi oz. v primeru, da ne bo nedvoumno ugotovljeno, da ji tega ni potrebno storiti.

Organizacijski odbor je danes sprejel sklep, da aktivnosti tokrat ne bodo pripravili. Kljub temu pa v SLS nov protestni shod skupaj s spremljajočimi aktivnostmi napovedujejo v kratkem.

Najnovejši razlog za protest naj bi bila “možnost množičnih prihodov nezakonitih migrantov” in zanje nesprejemljiv večinski sklep ustavnega sodišča, da se nezakonitih migrantov ne sme zaustaviti na meji. Gre za odločbo ustavnega sodišča, ki je razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih, ki ne omogoča individualne obravnave tujcev, ki izrazijo namero za vložitev prošnje za mednarodno zaščito.

Prav tako naj bi protestirali znova “zaradi skrajno zaskrbljujočih razmer v okoljih, kjer prihaja do praktično vsakodnevnih napadov zveri na domače živali in ogrožanja ljudi, zaradi utemeljenega suma koruptivnega delovanja več ministrstev, vladnih služb in državnih podjetij ter nesprejemljivega odnosa pristojnih do nekaterih drugih četrtkovih zahtev”. Prav tako med razlogi navajajo delovanje vodstva Sove.

Na četrtkovem protestu na ljubljanskem Prešernovem trgu so protestniki pod geslom Rešimo Slovenijo v nagovorih, s transparenti in z vzkliki pozvalo k enaki obravnavi vseh, k pravični in pošteni državi. Izrekli so se proti korupciji ter izrazili nezadovoljstvo z vlado Marjana Šarca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine