17.3 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Jelka Godec: Statistika prošenj in prezasedenosti v domovih za starejše je zastrašujoča

Kdaj bo Vlada Republike Slovenije sprejela akcijski načrt za pospešeno obnovo in povečanje zmogljivosti za oskrbo starejših in začela razreševati problem pomanjkanja kapacitet za institucionalno varstvo starostnikov?

Poslanka SDS Jelka Godec je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s stanjem v domovih za starejše in posebnih socialno-varstvenih zavodih.  Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Na uradnih spletnih straneh Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je bil 22. avgusta 2019 objavljen pregled prošenj in prostih delovnih mest v domovih za starejše in posebnih socialno-varstvenih zavodih. Iz preglednice je razvidno, da je trenutna kapaciteta 21039 mest, aktivnih evidentiranih prošenj je 50978, aktualnih prošenj 17955. Prostih mest ne beležijo. Pregled je narejen tako za javne zavode kot za zavode s koncesijo.

Omenjena statistika je zastrašujoča. Zaradi prezasedenosti v domovih za starejše so tako starostniki, kot njihovi svojci v velikih težavah in stiskah. Večina starostnikov, ki bi želeli živeti v domu za starejše, po bolnišničnem zdravljenju težko, ali pa sploh ne morejo več skrbeti sami zase. Prav tako za njih težko skrbijo svojci. Ob zapolnjenih kapacitetah je nemogoče, da bi starostniku zagotovili najnujnejšo oskrbo. Tako so starostniki, predvsem pa njihovi svojci, prepuščeni sami sebi in lastni iznajdljivosti.

Vlado Republike Slovenije zato sprašujem:
1. Kdaj bo Vlada Republike Slovenije sprejela akcijski načrt za pospešeno obnovo in povečanje zmogljivosti za oskrbo starejših in začela razreševati problem pomanjkanja kapacitet za institucionalno varstvo starostnikov?
2. Kakšni bodo ukrepi za povečanje kapacitet v domovih za starejše in posebnih socialno-varstvenih zavodih?

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine